Mit kell tudni az elvált szülők gyermekének külföldre utaztatásáról?

A közelmúltban lépett életbe a 2475. számú törvény, mely a csonka családban élő gyerekek külföldre utazásának szabályait tartalmazza. Ennek részleteiről Jevhen Kohutics, a megyei igazságügyi főosztály vezetője tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót.

– A törvény értelmében, amennyiben az egyik szülő egy hónapra külföldre szeretné vinni csemetéjét, nem lesz szükség rá, hogy ehhez engedélyt kérjen a másik szülőtől. Ha az a szülő, akivel a kiskorú egy fedél alatt él, nem akadályozza a láthatást a másik fél számára, és a bíróság neki ítélte a gyermek felügyeleti jogát, nyugodtan kiutazhat a gyerekkel. Az utazás célja nem csupán egészségügyi ellátás, tanulás vagy pihenés lehet, hanem különféle tantárgyi vetélkedőkre, olimpiádákra, fesztiválokra is elutazhat akár csoportosan is.

Egy hónapnál hosszabb időre abban az esetben utazhat az egyik szülő a kiskorúval külföldre, amennyiben a másik szülőnek négy hónapnál nagyobb elmaradása van a tartásdíj terén.

A rokkant vagy súlyos beteg gyerekek esetében ez az időszak három hónap. Ehhez az állami végrehajtótól be kell szerezni a tartozást bizonyító igazolást, amit a határon fel kell mutatni, s ott a gyerek elhelyezését bizonyító igazolást is elkérik. A törvény mindezek mellett arra kötelezi a gyerekkel utazó felnőttet, hogy előzőleg levélben értesítse szülőtársát az utazás céljáról.

Az a szülő is külföldre viheti a gyereket, aki nem él vele egy háztartásban, amennyiben rendszeresen fizeti a tartásdíjat. Ehhez azonban közjegyző által hitelesített beleegyezés szükséges a gyereket nevelő szülőtől. Amennyiben az nem egyezik bele, a bíróságtól lehet ugyanilyen engedélyt kérni. Ezt a dokumentumot is fel kell mutatni a határ átlépésekor.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó