A sokszínűség egyesítése

A Kárpátaljai Állami Közigazgatás Ifjúsági és Sportügyi Osztálya több civil szervezettel együttműködve Ungváron harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált. A Beauty around me (Szépség körülöttem) elnevezésű összejövetel négy kontinens fiataljait gyűjtötte össze a hétvégén.

A három nap alatt Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, az Amerikai Egyesült Államok, India, Nigéria és Örményország fiataljai amellett, hogy betekintést adtak szülőhazájuk kultúrájába, meg is ismerhették más nemzetek hagyományait és szokásait. A találkozó az egymás iránti tolerancia erősítésére és a sztereotípiák lerombolására is szolgált.

A magyarokat a Fidelitas magyarországi politikai ifjúsági szervezet és a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége képviselte.

A résztvevők a Színház téren várták a kedves érdeklődőket, ahol az ott felállított színpadon előadtak egy-egy országukra jellemző dalt vagy táncot. Varga Brigitta, szervezetünk elnökségi tagja egy magyar népdalcsokrot adott elő. Eközben a különböző nemzetek saját konyhájuk ízvilágában kalauzolhatták a kíváncsiskodókat.

A magyar asztalnál a hagyományos körözöttel, szalámival és különféle italokkal – Unicummal, pálinkával, villányi borokkal – csalogatták a nézelődőket.

A szervezők elmondása szerint a fesztiválnak az volt a célja, hogy megmutassák, a baráti beszélgetéseknél nincsenek akadályok és korlátok. A nyelvhiány ellenére is kommunikálnak mimikával, gesztusokkal, és el tudják érni a közös célt.

A III. Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál egy lenyűgöző tűzshow-val zárult.

Köszönettel tartozunk Irina Szavcsenkónak a felkérésért, s azért, hogy szervezetünk az idei évben is egy ilyen sokszínű és élményekben gazdag fesztiválon vehetett részt.

Hajdu Éva,
a KMDFKSZ elnökségi tagja

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó