Kultúránk, hagyományaink őrzői

Palágykomoróc adott otthont a XXVIII. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválnak. A településen másodízben bonyolították le az eseményt, ahol az érdeklődők színvonalas produkciókat láthattak és hagyományos ételeket kóstolhattak meg.

A jelenlévőket üdvözölte Illár József, Palágykomoróc polgármestere, Kórós Attila, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Dupka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója.

Dr. Kórós Attila konzul köszöntőjében kiemelte, a magyar kultúra, a közös gyökerek összekötik a határon túl élő magyarokat az anyaországgal. Fontos, hogy népi hagyományainkat tovább adjuk gyermekeinknek.

A fesztiválon az Ungvári, a Munkácsi, a Beregszászi és a Huszti járás hagyományőrzői szórakoztatták a közönséget.

− 1989 óta kisebb-nagyobb szünettel kerül megrendezésre a folklórfesztivál más-más helyszínen. Itt utoljára 2000-ben volt. Az esemény a kárpátaljai népi együttesek reprezentatív seregszemléje. Igyekeztünk a szervezőkkel családias légkört teremteni, hogy mindenki jól érezze magát. A fő cél a magyar kultúra népszerűsítése. A hagyományaink így élnek tovább – mondta el Zubánics László, az UMDSZ elnöke.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó