Aranyősz Badalóban

A falu központjában felállított színpad előtt sokan összegyűltek, hogy részt vegyenek a Badalói Aranyősz ünnepségen. Szalai Imre köszöntőjében Szent Pál apostolt idézte: „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt!”.

– Mi is igyekszünk így tenni. A mai ünnepség is így jöhetett létre – hangsúlyozta Badaló polgármestere, majd köszönetet mondott a támogatóknak, Péter Csabának, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnökének, Horváth Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség beregszászi járási elnökének.

Az eseményre a határon túlról is érkeztek vendégek. Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere emlékeztetett, városuk és Badaló képviselői egy évvel ezelőtt írták alá a testvértelepülési szerződést. Azóta szorosan tartják a kapcsolatot, a magyarországi város lehetőségéhez mérten segíti a „kistestvért”.

A szomszédos Szatmárcseke jegyzője is köszöntötte Badaló lakosságát. Szalkainé Fóri Zsuzsa kiemelte, hogy a két falu között hosszú évekre nyúlik vissza a testvértelepülési kapcsolat.

A beregszászi konzulátust Hajgató Tamás konzul képviselte. A diplomata kifejtette, az ősz az az időszak, amikor leszüretelhetjük a beért szőlőt, amikor a gazdák hozzálátnak a finom bor elkészítéséhez. Az ilyen rendezvények pedig nagyszerű alkalmak arra, hogy egy kicsit megpihenjünk, a falubeliek megbeszélhessék, náluk milyen volt a termés, hány fokos a must, és így tovább.

Péter Csaba mindig nagy örömmel érkezik szülőfalujába. A megyei képviselő elmondta, a világ sok helyén járt már, de a szülőfaluba visszatérni mindig felemelő és megható érzés. Kihangsúlyozta, hinni kell abban, hogy ahol születtünk, ott van a jövőnk, még akkor is, ha a szelek éppen nem kedvezően fújnak.

– Közel harminc évvel ezelőtt Ukrajna azért vált ki a Szovjetunióból, mert el volt nyomva a nyelve, kultúrája. Most ő szeretné velünk, magyarokkal ugyanezt tenni. Nem szabad hagynunk!

Az ukrán vezetés vajmi keveset támogatja Kárpátalját, gyakorlatilag semmit nem kapunk, csak vádakat.

Ezért is van nagy szükség az összefogásra. Némi megnyugvásra és örömre ad viszont okot az, hogy a megyei vezetés elfogad bennünket, tudják, hogy nem vagyunk szeparatisták, mi csak a szülőföldünkön szeretnénk maradni, itt szeretnénk felnevelni gyermekeinket – mondta a megyei képviselő.

Miután Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás művelődési és turisztikai osztályának vezetője és Bakancsos László, az UMDSZ általános alelnöke is köszöntötte a résztvevőket, Sápi Zsolt református lelkész Isten gazdag áldását kérte mindenkire.

A hajnalig tartó szüreti mulatságon a Két Kanál együttes húzta a talpalávalót.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó