Félezer újoncot soroznak be Kárpátaljáról

Megkezdődött az őszi sorozás. A korábbi gyakorlathoz képest újdonság, hogy egy hónappal tovább, egészen év végéig tart a behívás. Változás továbbá, hogy jelentősen megnövelték a behívottak számát, az viszont változatlan, hogy a sorkötelesek jelentős többsége igyekszik kibújni a kötelezettség alól.

– Kárpátaljáról a tervek szerint közel 500 újoncot soroznak be ősszel tényleges katonai szolgálatra az ukrán hadseregbe és más fegyveres testületekhez, például a Nemzeti Gárdába és a határőrséghez – jelentette be ungvári sajtótájékoztatóján Bohdan Cseremiszkij ezredes. A Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője kiemelte, a most kitűzött létszám 200 fővel haladja meg a tavasszal behívottak számát.

Tavaly ősszel 155 kárpátaljai húzott angyalbőrt.

Mint már utaltunk rá, az őszi behívási időszak idén a szokásosnál egy hónappal tovább, december 31-ig tart. Cseremiszkij kiemelte, azért hosszabbították meg kettőről három hónapra az időtartamot, mert több újoncot kell bevonultatniuk. Ugyanakkor– nagy valószínűséggel – a korábbi évek negatív tapasztalatai is közrejátszottak ebben.

Cseremiszkij megállapította, a kárpátaljai sorkötelesek körében tömeges a katonai szolgálat alóli kibúvás.

A behívottak 80 százaléka nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságokon.

Konkrét számokat is megnevezett. Állítása szerint eddig 9337 behívót kézbesítettek, ugyanakkor mindössze 1872-en jelentek meg a toborzóirodákban. Elmondása szerint a helyzet az Ökörmezői, Técsői, Munkácsi és Nagybereznai járásban a legrosszabb, ahol a sorkötelesek több mint 90 százaléka maradt távol. Szerinte valamivel jobb a helyzet az Ilosvai és a Szolyvai járásokban, ahol ez az arány 50 és 60 százalék között van. Az ezredes megjegyezte, ha a sorköteles korú fiatal nem kap behívót, akkor önként kell jelentkeznie a területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hatályos törvények szerint a sorkötelezettség a 20 és 27 év közötti férfiakra terjed ki, de önként a 18. életévüket betöltött fiatal férfiak is jelentkezhetnek sorkatonai szolgálatra. A szolgálati idő 18, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 12 hónap. Minden sorköteles jogosult egyszeri, 3524 hrivnya összegű anyagi támogatásra.

A sorkatonai szolgálatot teljesítő katonák a törvény értelmében nem vezényelhetők a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetbe.

Kivételt képeznek azok, akik ezt önként kérik.

Petro Marko ezredes, a megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka közölte, a kötelező katonai szolgálatot elkerülők adatait átadják a rendőrségnek. A rendvédelmi szervek körözést adathatnak ki az ilyen személyek ellen, elfogásuk esetén a hadkiegészítő parancsnokságra szállíthatóak.

Ung-vidéki olvasóink jelezték, hogy a hadkiegészítő parancsnokság emberei rendőri kísérettel a hajnali órákban járják azokat a házakat, ahol sorkötelesek laknak.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó