A „háború” folytatódik

Továbbra sem csitul az Ukrajna és Magyarország között a kettős állampolgárság ügyében kirobbant vita, és folytatódnak a kárpátaljai magyarok elleni támadások. Az alábbiakban az erről szóló összeállítást az MTI, az Ukrinform, az Interfax Ukrajina és az UNIAN anyagai alapján készítettük.

Pavlo Klimkin üzenget

Ukrajna még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt, jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videó üzenetében.

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, Kijev „udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni Magyarországgal szemben. Kifejtette érveit a magyar külügyminiszternek arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

„Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg, jegyzéket küldünk a magyar félnek még ezen a héten a kiutasításáról” – fogalmazott a külügyi tárca vezetője.

Az ukrán miniszter ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja kihasználni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg.

Klimkin ezért figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól és zaklatásoktól.

„ Éppen ellenkezőleg, segítenünk kell magyar közösségünknek. Át kell vennünk a kezdeményezést, és nagyon következetesen kell cselekednünk” – hangoztatta a miniszter.

Sufrics Nesztor beszólt az ukrán kormányzatnak

Ostobaságnak és az ukrán kormányzat részéről felelőtlenségnek nevezte a beregszászi magyar konzul kilátásba helyezett kiutasítását Ukrajnából Sufrics Nesztor, az ellenzéki Életért párt képviselője a kijevi parlamentben, újságíróknak nyilatkozva – közölte a 112.ua ukrán hírportál.

A politikus rámutatott, a konzul kiutasítására Budapest hasonló lépéssel reagál majd, azaz ki fog utasítani egy ukrán konzult. Sufrics hangsúlyozta, Magyarország Ukrajna stratégiai partnere.

Emlékeztetett arra: Magyarország volt az első, amely elismerte a fiatal állam függetlenségét, és követelte az európai uniós vízummentesség feltétel nélküli megadását. “Egy ilyen stratégiai partner elvesztése felelőtlenség” – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy a beregszászi konzulátuson magyar útleveleket adtak ki ukrán állampolgároknak, a képviselő úgy vélte: a konzul cselekménye formálisan teljességgel megfelelt az ukrán és a magyar jogszabályoknak. „A magyar konzul Magyarország érdekeit képviseli Ukrajna területén. A magyar törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot. Magyarország képviselője pedig ukrán állampolgárok kérésére adott nekik magyar állampolgárságot és útlevelet. Ezzel nem sértett sem magyar, sem ukrán törvénycikket. Ez ukrán állampolgárok kezdeményezésére történt, nekik pedig az alkotmány szerint joguk van megváltoztatni állampolgárságukat” – fejtette ki. Hozzátette, utóbbiak egy bizonyos idő elteltével, értékelve a helyzetet, dönthetnek, lemondanak a magyar vagy az ukrán állampolgárságukról.

Az álláspont változatlan

Pavlo Klimkin külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette ki, hogy Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza őt. Álláspontja szerint ugyanis a beregszászi konzulátus munkatársai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak kiadásával, illetve azzal, hogy az iratok ukrán hatóságok előli eltitkolását javasolták az állampolgársági esküt letevőknek.

Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő megerősítette, hogy Kijev álláspontja ez ügyben nem változott.

A magyar kormány szerint mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van. Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelezte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó