Mesevilág felfedezői

A mesék világa egy olyan hely, melyben nem számít, honnan jöttél, mit akarsz a jövőtől, mik a terveid és céljaid, hol látod magad öt év múlva. A mesék éjjeli búvóhelyként szolgálnak minden gyermek számára. A jó legyőzi a rosszat, és végül minden szereplő megkapja méltó jutalmát, illetve büntetését. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án méltatták.

A magyar népmese napja alkalmából a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet harmadik alkalommal szervezett mesemondó versenyt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolában. A vetélkedőre nagyon sok gyerek nevezett be, a legfiatalabb öt, míg a legidősebb tizennyolc éves volt.

A megnyitón Orosz Ildikó, a főiskola rektora köszöntőjében kifejtette, a magyar nép számára a népmese többet jelent, mint másoknak, ugyanis az egész életfilozófiánk, ősi vallásunk, benne van.

– A mi meséink a mi életünkről, a mi gondolkodásunkról szólnak, mindarról, amit őseink magukkal hoztak nagyon messziről. Ez már a mienk, és ezt meg kell tanulni, el kell mondani egymásnak, másoknak, és mindazoknak, akik utánunk jönnek. Ezért született meg a meseünnep, és ezért van a magyar népmesének napja, ami egyúttal az egyik legnagyobb mesegyűjtőnk és mesemondónk, Benedek Elek születésnapja – mondta Orosz Ildikó.

Beke Mihály, a Beregszászi Konzulátus első beosztott konzulja bevallotta, már kamasz volt, de még mindig szívesen olvasott mesét. A diplomata kifejtette, a mai gyerekek ezzel szemben inkább már csak az interneten „lógnak”, pedig észre sem veszik, és ők is a mesék világában élnek, hiszen egy akciófilm, vagy egy videojáték is mese. Mindenütt a jó győz, mint a mesében, a hős sok próbát kiáll, a gonosz pedig meglakol.

– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sok tehetsége van Kárpátaljának – intézte szavait a gyerekek felé Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója. – A mesemondás hagyománya egyidős az emberiséggel. Wass Albert szerint egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a magyar népmese, mert a népmesében megszólal a magyar nép lelke – hangsúlyozta az irodaigazgató.

Hegedűs Csilla

A mesemondó verseny dobogósai:

1. kategória (5–7 év)
I. helyezett: Kurmay Kincső
II. helyezett: Lőrinc Jázmin
III. helyezett: Trigubec Tamás

2. kategória (8–9 év)
I. Varga Noémi
II. Demeter Hanna
III. Bonkaló Beáta
Különdíjas: Balogh Dávid

3. kategória (10–11 év)
I. Sárady Bence
II. Nagy Andrea
III. Katkó Rebeka
Különdíjas: Illés Fanni

4. kategória (12–15 év)
I. Sinkó Mirjam
II. Kuruc Andrea
III. Baraté Lóránt
Különdíjas: Tóth Eszter

5. kategória (16–18 év)
I. Toldi Cintia
II. Usztics Debóra
III. Kis Szabolcs

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó