Fejlemények az ukrán–magyar adok-kapokban

A két állam közötti diplomáciai csörte újabb fejleménye, hogy az ukrán külügyminisztériumban átadtak egy diplomáciai jegyzéket Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek. Ebben az állt, hogy Kijev nemkívánatos személlyé nyilvánított egy beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. A külügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra a kiutasított konzul nevét.

Arányos válasz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: a lépésre arányost választ adtak, Ukrajna budapesti nagykövetségén dolgozó egyik konzulnak 72 órán belül el kell hagynia Magyarország területét.

A tárcavezető emlékeztetett: korábban nyilvánosságra került egy felvétel, amit az ukránok egy titkosszolgálati akció keretében készítettek. „A titkosszolgálati felvételen szereplő magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett, amikor a magyar állampolgárságot megszerzett személyek számára átadta az útleveleket” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Gyűlöletkeltő politikát folytatnak

Magyarország külpolitikájának fontos sarokköve a szomszédos országokkal való jó kapcsolat fenntartása. Minden egyes szomszédos országunkra igaz ez a célkitűzés – mondta a miniszter.
„ Az elmúlt időszakban azonban az Ukrajnával való kapcsolatunk kifejezetten rossz irányba mozdult el. Magyarország érdeke, hogy egy erős, demokratikus Ukrajna legyen a szomszédja” – közölte.

Mindezek ellenére Ukrajna az elmúlt hónapokban folyamatosan élezi a konfliktust Magyarországgal, folyamatos provokációkkal kell szembenéznünk. Egy szélsőséges, a kárpátaljai magyarokkal szemben gyűlöletkeltő kampányt folytatnak, állami támogatással, bátorítással, húzta alá Szijjártó Péter. A tárcavezető hozzátette: Ukrajnában választás közeleg, világos, hogy az ukrán elnök népszerűsége rendkívül alacsony. Ennek növelésére használja a kárpátaljai magyarokkal szemben folytatott gyűlöletkeltő politikát.

Ukrajna katonai erőket telepít Kárpátaljára

Ukrajna támadást indított a kettős állampolgárokkal szemben, dacára annak, hogy Európában ez egy bevett gyakorlat, számos uniós tagország biztosítja a kettős állampolgárság lehetőségét – közölte Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a jelentések szerint Ukrajna katonai és rendőri erőket telepít Kárpátalja területére. Szijjártó Péter szerint olyan ország nem csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amely egy NATO-tagország határára telepíti át katonai erejének egy részét.

Kijev lezárt ügynek tekinti a magyar konzul kiutasítását

Lezárt kérdésnek nevezte a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, hozzátéve, hogy már csak a konzul távozásának „technikai megvalósítása” maradt hátra, továbbá a konzultációk Magyarországgal arról, miként valósul meg a jövőben a konzuli szolgáltatások teljes spektruma Ukrajnában.

Az ukrán tárcavezető erről Kijevben beszélt a Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón. „Ebben az esetben ez egy teljesen alapvető kérdés számunkra. A konzuli szolgálatról szóló bécsi egyezmény Magyarország általi megsértésének kérdése, hiszen képzeljék el, ki gondolta volna, hogy magyar konzulok a magyar konzulátuson magyar útleveleket adhatnak ki ukrán állampolgároknak. És ez megtörtént, ráadásul nem burkoltan. Ezért ez elvi kérdés számunkra” – fejtette ki a külügyminiszter.

„Egyúttal hangsúlyozom, hogy nagyon keményen és következetesen kell előmozdítanunk nemzeti érdekeinket Kárpátalján. Nem szabad nyomást gyakorolnunk a mi magyar közösségünkre, mert ez éppen a mi magyar közösségünk, amelynek segítséget kell nyújtanunk” – hangoztatta.

„Kapcsolatban állunk vele (a kárpátaljai magyar közösséggel). Beszélni fogunk minden kérdésről, beleértve az oktatási törvényünk megvalósításának kérdéseit. Ez nagyon fontos” – szögezte le hozzátéve, hogy azokon a területeken, amelyeken Magyarország kész az együttműködésre, az ukrán fél is együtt fog működni.

Klimkin kijelentette, nem áll szándékában a magyar–ukrán kapcsolatok elmérgesítése. Szavai szerint Ukrajna stratégiája a konstruktív és következetes párbeszéd Magyarországgal.
„A magyar fél ígéretet tett nekünk arra, hogy megváltoztatja a Kárpátaljáért felelős biztosi tisztség megnevezést” – emlékeztetett az ukrán külügyminiszter, majd hozzátette: „Úgy kell megoldanunk minden kérdést, hogy ne ártsunk magyar közösségünknek, és át kell venni a kezdeményezést ott, ahol lehetséges.”

A külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy hamarosan Kárpátaljára látogat, ahol eszmecserét folytat majd a magyar, a szlovák és a román közösség tagjaival is.

Klimkin: nem megfelelő a magyar reagálás

Nem megfelelőnek nevezte Pavlo Klimkin azt, hogy a beregszászi magyar konzul kiutasítására Magyarország egy ukrán konzul kiutasításával válaszolt. „Mi nem sértjük meg a nemzetközi jogot, a magyar törvényeket, és általában úgy járunk el, ahogy diplomatáknak kell” – írta az ukrán tárcavezető a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Közölte, a Magyarországról kiutasított diplomata az ukrán külügyminisztérium ungvári kirendeltségén fog dolgozni. “Ott nagy szükség van erősítésre” – fűzte hozzá Klimkin.

Brenzovics László: tovább éleződik a feszült viszony

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint az egyik beregszászi magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a Magyarország és Ukrajna közötti feszült viszonyt.

Brenzovics László az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: ez a lépés beleillik a jelenleg is folyamatban lévő magyarellenes propaganda-hadjáratba.

Megjegyezte továbbá, Ukrajnában az állampolgárság ügye nem rendezett. Furcsának nevezte, hogy nemcsak Magyarország, hanem számos más ország adott ki állampolgárságot ukrán állampolgároknak, „de ezekről a propagandagépezet nem szól”.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó