Forr a főiskola bora

A Cotnar Vállalatnak szemet gyönyörködtető szőlőültetvénye van Beregszász határában, ahol idén bő termés volt. A minap, több szász szüretelő érkezett az ültetvényre. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai és tanárai voltak azok, akik úgy döntöttek, segítenek a szüretelésben.

– Többször fordultam oktatási intézményekhez, hogy szervezzünk meg egy közös szüretet, ami valaminek a kezdete lenne. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora nyitott volt az elképzelésre, és kihozta a diákokat a hegyoldalra. Legalább 400-500 fiatal látott hozzá aznap a szürethez, hála Istennek az idő is kedvezett, csodálatos napsütésben zajlott a munka – mondta Péter Csaba, a Cotnar Vállalat vezetője.

– Milyen szőlőfajtát szüreteltek a diákok?

– A négyhektáros telepítésű Szaperavit. Húsz tonna, átlagban 22 cukorfokos szőlő került puttonyokba, ebből elkészítjük a „főiskola borát”. Így olyan termékkel tudnak majd kedveskedni vendégeiknek a különböző rendezvényeken, amelyről bátran állíthatják, hogy az ő kezük munkája. Biztos vagyok abban, hogy a már erjedő mustból nagyon jó minőségű bor válik.

Azt tervezzük, hogy a címke elkészítésére pályázatot hirdetünk, és a legjobb tervezésű kerül majd rá a palackokra.

A szüret a tiszapéterfalvai Kokas banda kedvcsináló muzsikájával kezdődött. A munka után a szabadban főtt bográcsgulyás is jól esett a „munkásoknak”. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni a most útjára indított programból, remélik, egy év múlva ismét ellepik a Cotnar szőlőhegyét a diákok.

Hegedűs Csilla 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó