Két avatóünnepség a tolerancia jegyében

Beregszászba látogatott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön. Hivatalos programja során átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított Beregszászi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskola Bóbita óvodai részlegét, valamint a felújított beregszászi Tanítók Háza épületét.

A vendégek elsőként a 6. számú általános iskolába érkeztek. Mint kiderült, a szülők és a városi oktatási osztály részéről igény mutatkozott, hogy az iskola bázisán óvodai csoport is működjön, így a KMPSZ által koordinált Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében felújították az iskola önálló épületben lévő műhelyét, itt kapott helyet az óvodai csoport. A munkálatok költsége 1 millió 936 ezer 561 hrivnya, mely magába foglalja az óvoda bútorzatát is. A gyermekintézmény a továbbiakban konyhai felszerelést, technikai eszközöket kap majd, így a teljes költség eléri a 2 millió hrivnyát.

– Óriási öröm, hogy az óvodafelújítási program elkezdődött, és javában zajlik, hiszen már a második ütem is a megvalósítás stádiumában van. A két ütemre a magyar kormány összesen 38,5 milliárd forintot biztosított. Ebből az összegből 150 új intézményt építünk Kárpát-medence-szerte, és több mint 400-at tudunk felújítani.

Eddig 82 óvodát adtunk át a régióban, Kárpátalján ez a 38-ik, tíz még átadásra vár.

Ezáltal biztosítjuk azt, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába járhasson, és arra is számítunk, hogy a vegyes házasságokban született gyermekek közül is sokan választják ezt – mondta Potápi Árpád. Hozzátette, az a céljuk, hogy a jelenlegi 48 ezres óvodai férőhelyet 60 ezerre emelik. A másodlagos cél pedig, hogy ezek az intézmények korszerűbbek, szebbek és jobbak legyenek, hogy a szülők ide írassák gyermekeiket.

– Kárpátalján elmondhatjuk, ha a magyar kormány az oktatási intézményeket nem támogatná, akkor az elmúlt években ezek kezdve az óvodától a főiskoláig és az egyetemig − működése ellehetetlenült volna.

Ki szeretném hangsúlyozni, a továbbiakban is az oktatási intézmények mellé állunk, s folytatjuk az egyházi és társadalmi szervezetek támogatásához – jegyezte meg az államtitkár.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke a kárpátaljai magyarság nevében köszönte meg a támogatást. Elmondta, Kárpátalja számos településén van még igény magyar óvodák beindítására, ezért fontos a magyarországi támogatás.

Tóth Edit igazgatótól megtudtuk, az óvodai csoport tulajdonképpen iskolai előkészítőként fog működni, az oktatás januártól, harminc gyerekkel indul. A hálótermen kívül lesz játszósarok, sportolásra alkalmas rész és étkezde.

– Nagyon örülünk ennek a megoldásnak, ugyanis ezek a gyerekek már biztosan ebbe az iskolába fognak járni – mondta az igazgató. A vendégek az elsősök ünnepi műsorát tekinthették meg.

Ezt követően Potápi Árpád és kísérete a felújított Tanítók Háza ünnepélyes átadásán vett részt.

Miután az államtitkár és Orosz Ildikó átvágta az avatószalagot, belülről is megtekinthettük az európai szinten felújított épületet. A munkálatok összköltsége 4 millió 319 ezer 733 hrivnya volt, ez magába foglalja a termek bútorzatát is.

– A megyei pedagógustovábbképző intézettel megújított szerződés egyik főbb pontja az intézet beregszászi fiókjának fejlesztése. Ennek adtunk méltó helyet megfelelő szakmai háttérrel. A felújítás a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye és Kárpátalja együttműködési és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság anyagi hozzájárulásával, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg.

Potápi Árpád elmondta, az államtitkárság részéről 48 millió forinttal támogatták a beruházást, a kormánybiztosságtól 5 millió forintos támogatás érkezett.

– Az elmúlt években nagyok sok kárpátaljai programot valósítottunk meg, sok közös célt támogattunk Beregszászban, de a megye egészében is. És nemcsak magyar projektet, Magyarország segítő kezet nyújtott az ukránoknak és ruszinoknak is. A támogatást a továbbiakban is folytatni kívánjuk, azt szeretnénk, hogy a két nép közötti barátság megmaradjon – mondta a politikus.

Köszönetet mondott a támogatásért Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Mihajlo Bászáráb, a megyei továbbképző intézet igazgató-helyettese, valamint Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

Az átadó ünnepségen fellépett a Ludovika és a Street Dance táncegyüttes.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó