Mivel védhetjük meg magunkat?

Vidékünkön egyre több a tulajdon elleni vétség, a rablótámadás. Az ember már az otthonában sem érezheti magát biztonságban. Van-e jogunk és lehetőségünk arra, hogy megvédjük magunkat, családunkat és javainkat? – kérdezte a KISZó Tetyana Scsoholjevát, a megyei rendőrség szóvivőjét.

– A világhálón sokféle önvédelmi eszköz között lehet válogatni. Nálunk melyek használhatóak szabadon?

– A fegyverviselés terén a törvényeinkben egyelőre több joghézag van, hiányzik a konkrét paragrafus. Így az önvédelmi eszközök alkalmazását illetően csak a kiegészítő szabályokra lehet alapozni. Ezek szerint az átlagpolgár saját védelmére legálisan és külön hatósági engedély nélkül csak gázsprayt és légfegyvert birtokolhat. Utóbbiból is csak azokat, melyek kalibere nem nagyobb 4,5 milliméternél, a lövedék sebessége pedig legfeljebb 100 méter másodpercenként. Ilyen eszközeik csak a 18. életévüket betöltött személyeknek lehetnek. Alkalmazásuk korlátozott, ugyanis nem használhatók olyan helyzetekben, amikor vétlen személyek is megsérülhetnek. A Miniszteri Kabinet 706. számú rendelete értelmében a speciális önvédelmi eszközöket tilos a szolgálatban lévő rendőrök ellen alkalmazni.

– Mely eszközök vásárlása és tartása van engedélyhez kötve?

– Hatósági engedélyhez kötöttek a gázpisztolyok, melyeket csak a nagykorúságot elért személyek birtokolhatnak. E kategóriába tartoznak továbbá a már említett 4,5 milliméteresnél nagyobb kaliberű és a 100 m/sec sebességet meghaladó lövedékű légfegyverek. Csak külön engedéllyel és csupán bizonyos szakmákban dolgozók viselhetnek gumilövedékkel működő pisztolyt, revolvert. Ilyenekre egyebek között a bírák, azok 21. életévüket betöltött hozzátartozói, rendőrök, ügyészek, az SZBU munkatársai, újságírók, parlamenti képviselők, önkéntes rendfenntartó csoportok tagjai jogosultak. Amennyiben az igénylő büntetett előéletű, semmilyen önvédelmi fegyverre nem kaphat engedélyt.

– Egy személynek hány önvédelmi eszköze lehet?

– A jogszabály nem korlátozza a mennyiséget, a lényeg a viselésükre szóló engedély megléte.

– Mi a helyzet a sokkolókkal?

– Ezt csak a rendvédelmi szervek munkatársai alkalmazhatják és csak extrém esetekben, például az agresszíven fellépő huligánok, garázda személyek megfékezésére.

– Lehetnek-e éleslőszerrel működő tűzfegyverek átlagpolgárok birtokában?

– Nem. Kivételt csupán a vadászpuskák képeznek. A sörétesre a 21. életévüket betöltöttek, a golyósra pedig a 25 évesnél idősebbek kaphatnak engedélyt a törvényi előírásnak megfelelő módon. A gond csak az, hogy mint mondtam, a törvényeink nem kellően átgondoltak és nem egyértelműek.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó