Nagygejőci kórkép: Családorvosra és patikára várva

Megnőtt a forgalom a nagygejőci felcserközpontban, az intézménynek ugyanis társbérlői akadtak. Egy ideje a községháza munkatársaival kell megosztani helyiségeit, mivel a település vezetőségének épülete felújítás alatt áll.

Bilakovics Ilona számára nem szokatlan a helyzet, hisz éveken át a községháza melletti kialakított épületben fogadta a pácienseket. Egészen 2015 szeptemberéig. Akkor költözött át a település közepén álló, a helyiek által Nagykertnek becézett parkba, ahol az átalakított egykori Kende-kastélyban talált új otthonra a rendelő. A Dorcas alapítvány jóvoltából teljesen megújult az épület. Igaz a folyamat hosszú ideig tartott: hol áram, hol víz nem volt, egyszer a tetőszerkezet is megrokkant, de végül minden a helyére került, és azóta valóban kényelmes, tiszta és kellemes környezetben tudja fogadni a pácienseket.

Egy mopednek rendkívül örülne a helyi egészségőr, a Kis- és Nagygejőc közötti ingázás ugyanis sok idejét elveszi.

–Az egészségügyben most a családorvos választás az aktuális kérdés. Itt az emberek egyelőre nem fogták fel, hogy valakivel mindenképpen szerződést kell kötniük. Csak Császlócon van családorvos, mégpedig kettő. Az igazat megvallva, a falunak az lenne a legjobb, ha az egyiket áthelyeznék ide. Hisz ez egy ezeregyszáz lelkes település. Ez még akkor is jelentős közösség, ha sokan külföldön dolgoznak vagy áttelepültek. Aztán itt van a nyolcszáz lelkes Kisgejőc is.

Viszont a családorvos csak heti egy alkalommal látogat ki ide. Kényelmesebb lenne az embereknek, ha nem kellene Császlócra utazniuk betegen – vázolja a helyzetet a felcser.

Itt, és a szomszédos Kisgejőcben is számos ház vár új gazdára. Az esetleges vásárlók a megyeszékhelyről érkeznek, ezenkívül a romák veszik meg az eladó ingatlanokat. A fogyás talán azzal is magyarázható, hogy elsősorban a fiatalok hagyják el a települést, de visszaesőben van a születések száma is.

Idén csupán négy alkalommal járt a gólya, viszont már tízen elhunytak.

Elsősorban idős emberek mentek el, infarktus és onkológiai elváltozás vitt el egy-egy embert, de volt vízbefúlás is.

– Jelenleg hat terhes kismamát gondozok, októberben kell szülniük. Az eddig világra jött babák szerencsére egészségesek, ecseteli Ilona, aki a kisgejőci lakosság körében is népszerű „doktor”. Mivel ott lakik, sokan ismerik, és gyakran otthonában is felkeresik.

Korábbi látogatásunkkor a védőoltások elmaradása miatt panaszkodott a felcser, mint mondja, ezen a téren javult a helyzet. Pótolták a kanyaró elleni vakcinálást és az újraoltást is elvégezték, csupán két egy év alatti pici van, akik még nem kapták meg a szükséges szérumot. De több fertőző betegség ellen is érkezett a rendelőbe védőanyag, lassan helyre áll a rend.

– Azon munkálkodom, hogy az időközben bezárt helyi patika helyett – az egykori tulajdonos megszüntette tevékenységét –, újat tudjunk indítani, hisz a betegeknek nem mindegy, hogy Ungvárra kell-e utazniuk minden egyes piruláért, vagy itt helyben is hozzájuthatnak a szükséges szerhez. Kifogásolják is, hogy most nem tudják megvenni a településen az orvosságokat. Éppen tárgyalok egy ungvári patikával, de a szükséges működési engedélyek beszerzése rendkívül hosszadalmas – magyarázza Ilona, akihez most ősz elején elsősorban hűléses, derékfájásos panaszokkal jönnek a páciensek. Vannak, akik az infúzió miatt nem szeretnének kórházba menni Ungvárra, így a felcserközpontban kapják meg az infúziós terápiát. A gyerekek körében gyakori a sebesülés, a törés. Ilona novemberre saccolja a nagy hajtást. Tapasztalatai szerint olyankor indul az influenzaszezon.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó