Ravasz László szellemi öröksége

Ravasz László (1882-1975) református püspök életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt Beregszászban. A leszármazottak és szakemberek együttműködésével összeállított tablók átfogó képet adnak a püspök mozgalmas életútjáról, kitérve a 20. századi történelmi háttérre, ugyanakkor megőrizve a személyes hangvételt, közelebb hozva Ravasz László rendkívüli személyiségét az őt nem ismerő látogatóhoz is.

A tiszteletes dédunokája, Szabóné Tegzes Orsolya elmondta, a tárlat, a Reformáció 500., dédapja születésének 135. évfordulója alkalmából indult útjára.

– A kiállítás összeállítása nem volt egyszerű, hiszen leszármazottként talán más képünk van róla, mint egy teológusnak, vagy egy református hívőnek – mondta. – Ez egy vándorkiállítás, most már három sorozat járja a településeket, van egy magyarországi, egy erdélyi, a kárpátaljai a harmadik. Eljut múzeumokba, gyülekezetekbe, iskolákba. Ahová vittük, mindenhol volt olyan hívő a gyülekezeten, aki személyes emléket mesélt el, olyan is akadt, aki verset írt róla, azzal ajándékozott meg bennünket – tette hozzá.

Zán Fábián Sándor elmondta, Ravasz püspök úr nemzetszemléletében nem jelent meg az idealizált nemzet, hanem az Isten népe jelent meg. Azok, akiknek majd meg kell állniuk Megváltójuk előtt.

– Ez a tárlat a beregszászi templomban hosszú ideig megtekinthető lesz, de később szeretnénk az iskolákba, gyülekezetekbe is elvinni. A nemzet óriásának alkotását szeretnénk közkinccsé tenni. Nagyon fontos, hogy minél többen megízleljék annak a szellemi örökségnek a csodáját, amit általa adott az Isten a magyar nemzetnek, a református egyháznak. Én hiszem azt, hogy a jelenlegi helyzetben itt, Kárpátalján sokan meríthetnek erőt, sokan erősödhetnek meg hitükben, és nemzeti elkötelezettségükben is Ravasz László püspök úr életpályájának és műveinek megismerése által – fogalmazott a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

A kiállítás a Kárpátaljai Református Egyház minden gyülekezetében megtekinthető lesz.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó