VI. Bethlen-nap Huszton

Huszt ősi várának romjai néma várakozással tekintenek le az őszi pompájában tündöklő várhegy tetejéről a főtéren összegyűlt sokaságra. A várakozás nem hiábavaló, hamarosan érkezik Bethlen Gábor, Erdély fejedelme, és díszes kísérete. Történik mindez 2018. október 7-én. A történelmi bemutatót a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Salánki Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatták be a VI. Bethlen-napon. Ezzel az eseménnyel zárja a fesztiváljai sorát a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet.

Az ünnepségen részt vett Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Fülöp Andrea, a Ungvári Főkonzulátus konzulja, Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere, Viktor Mikulin, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettese, Orosz Ildikó megyei képviselő, a főiskola rektora, Ivan Petykó, Huszt polgármester-helyettese, valamint civil és egyházi szervezetek képviselői.

A Bethlen Gábor fejedelem emlékezetére rendezett ünnepséget Orosz Ildikó nyitotta meg, aki beszédében kifejtette:

Bethlen Gábor volt az, aki bölcsességével a régió fejlesztéséért olyan sokat tett, akinek az volt a politikai vezérelve: nem tehetünk meg mindent, amit kell, de tegyünk meg mindent, amit lehet. Ez olyan üzenet számunkra itt, Huszton, Kárpátalján, amit meg kell fogadnunk.

Meg kell fogadnunk, hogy ahhoz a korhoz, amely Erdély aranykora volt, ismét felzárkózzunk. Ehhez nekünk is meg kell tennünk mindent, ami tőlünk telik.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja gratulált a hagyományápoló rendezvényhez, ahhoz, hogy Huszt gazdaságot erősítő és kultúrát teremtő, nagy személyiség példája és emlékezete szellemében ünnepli jelenét egy színes, értékes, kulturális fesztivál keretében. Mindez azt üzeni nekünk, meg kell őrizni saját kulturális, nyelvi, történelmi jellegzetességünket, anyanyelvünket, anyanyelvi iskolarendszerünket, ugyanakkor rendelkeznünk kell az együttműködés, a tolerancia képességével.

A bethleni feladat egy bonyolult, nehéz világban, sok ellentmondás közepette, sőt, fenyegető háború árnyékában olyan módon fenntartani, megőrizni a belső harmóniát, hogy az biztonságot sugalljon minden itt lakó ember számára.

Egy fejlődési vektor fenntartásán és továbbvitelén dolgozunk, ez Bethlen Gábor szellemében történik az egyetértés, a továbblépés, a béke, a gazdasági fejlődés és boldogulás érdekében, ez az üzenet, amit a nagyfejedelem közvetít nekünk, a XXI. század magyarjainak, ukránjainak.

Ivan Petykó, Huszt alpolgármestere kifejtette, ez a kulturális rendezvény összekötő kapocsként szolgál polgárok, politikusuk és népek között. Emlékezzünk a múltra és építsük a jövőt. Reményét fejezte ki, hogy ez a tradíció a jövőben is folytatódik, még tökéletesítettebb formában, összekovácsolva a város polgárait.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki középszintű szervezetének elnöke Kölcsey Ferenc ma is aktuális epigrammáját idézve kezdte köszöntőjét. „Messze jövendővel vess össze jelenkort, hass, alkoss, gyarapíts s a Haza fényre derül.” Felhívta a figyelmet arra, mi attól vagyunk gazdagabbak, hogy sokszínűek vagyunk, mert különböző kultúrák fejlődhetnek egymás mellett. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.

A szórakozásról a hagyományőrző együttesek gondoskodtak színes, igényes műsorral. A kézműves sátrakban a gyerekek számára is volt lehetőség a kikapcsolódásra, a felnőttek pedig bort, mézet, sajtot és sokféle gyümölcslekvárt kóstolhattak, volt kürtőskalács és hatalmas üstökben főtt a bogrács. Az ünnepséget a Leander Kills fellépése zárta.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó