Mivel óvhatjuk meg a lelkünket?

E hónapban méltatják a mentális egészség napját. Célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Vajon szűkebb pátriánkban mennyire gyakoriak a lelki zavarok, s mit tehetünk annak érdekében, hogy épek maradjunk mentálisan? – kérdezte a KISZó Natalja Brataszjuk pszichológust.

– Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Földön több mint 450 millió ember küzd valamilyen mentális rendellenességgel. Nyugaton minden hetedik személy paranoiás vagy depressziós, esetleg alkoholproblémái vannak. Mi a helyzet Ukrajnában?

– Ukrajnában körülbelül 1,3 millióan szenvednek pszichés bajoktól. Problémáik hátterében elsősorban a gazdasági és politikai kataklizmák, az információdömping áll, amit kiegészít zaklatott korunk elmaradhatatlan velejárója, a stresszes életmód, s nem utolsósorban a keleti országrészben dúló háború. Ám a különféle testi tünetekkel szakorvoshoz forduló páciensek hatvan százalékának is lélekgyógyászra van szüksége. Csak jó idő eltelik, mire erre rájönnek.

– Régiónkban van-e előrelépés a mentális gyógyítás „meghonosítása” terén?

– Némi elmozdulás érzékelhető ezen a téren, ma már többen kérnek segítséget lélekbúvár szakembereinktől, de még közel sem annyian, mint mondjuk nyugati szomszédainknál vagy a tengerentúlon. Míg nálunk még mindig az előítéletektől való félelem miatt nem fordulnak szakemberhez, odaát mindenkinek saját pszichológusa van. A kiközösítés nem csupán a pácienseket, hanem a szférában dolgozó orvosokat is érinti. Ukrajnában például, bár pszichológusokból nincs hiány, százezer lakosra átlagosan mindössze kilenc pszichiáter jut, míg például Svájcban harminc. Kárpátalján, sajnos, még ennél is rosszabb a helyzet, főként a gyermekszakorvoslás terén. Megyénkben a pszichiátriai nyilvántartásban mintegy harminckétezer beteg szerepel, azon belül több mint háromezer gyerek. Valójában azonban sokkal többen küzdenek lelki bajokkal.

– Milyen gyakorlati megoldás javasol mentális épségünk megtartása érdekében?

– Meg kell tanulnunk helyesen kezelni a problémákat, tisztában kell lenni, mi az, amire képesek vagyunk hatni és mi az, ami nem tőlünk függ. Az örökérvényű aranyszabály: amennyiben nem tudsz változtatni egy adott helyzeten, változtass a saját hozzáállásodon. Nézzünk minél kevesebb politikai hírműsort, engedjük el a fülünk mellett az egyre agresszívabb politikai agitációt. Fogyasszunk több csokoládét, banánt, melyek segítik a boldogsághormonok termelődését, napraforgómagot, mely jót tesz az idegrendszernek.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó