Oroszoktól lopott anyagokból listáznak?

Az ellenünk irányuló tevékenységéről elhíresült Mirotvorec kétszáz névvel bővítette a magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai tisztviselőkről és önkormányzati képviselőkről néhány nappal korábban közzétett több mint háromszáz nevet tartalmazó listáját.

A szervezet közölte, birtokában van a kiadott magyar útlevelek teljes adatbázisa 2015-ig bezárólag, mivel az adatokat abban az évben lopta el az orosz titkosszolgálatoktól. A nehézséget az ukrán állampolgárok kiválogatása és a kárpátaljai ukrán tisztviselők listájával történő összevetése jelenti – olvasható a weboldalon, amely szerint ehhez sikerült kidolgozni a megfelelő módszert.

„Különös az ukrán állam hozzáállása, és egyes források szerint állami szerveknek is köze van ahhoz a kárpátaljai magyarokat listázó honlaphoz, amelyet egy szélsőséges szervezet működtet” – mondta Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint a kárpátaljai magyarokat ért jogsértések miatt az Európai Tanácsnak kell közbelépni, amelynek Ukrajna 1996 óta a tagja. Tagja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is, amely Kárpátalja kivételével az ország összes határ menti megyéjében megfigyelői bázist tart fenn, elsősorban a keleti megyékben zajló háborús konfliktusok miatt – tette hozzá.

Szerehij Ratusnyak, Ungvár korábbi polgármestere közösségi oldalán a tőle megszokott szókimondó stílusban írta le véleményét a kettős állampolgárságról,

az Ukrajnában erősödő magyarellenességről, és keményen beszólt Petro Porosenko államfőnek:

„Tisztelt Porosenko! Ami a magyar útleveleket illeti, a szovjet hatalom 1945-ben lényegében annektálta Kárpátalját. Akkoriban gyakorlatilag minden kárpátaljainak legalább 5 érvényes útlevele volt. Ezeket senki nem érvénytelenítette. Az elmúlt 27 évben arra kellett törekedni, hogy olyan életkörülményeket teremtsenek Ukrajnában, hogy a magyarok, a lengyelek, az oroszok és a németek ukrán személyiről álmodozzanak. De ehelyett, mivel államhatalmi beosztásukból fakadóan nem folytathattak üzleti tevékenységet, inkább fejőstehenet csináltak az országból ezer maffiacsalád számára. Az egyik ilyen a tiéd. Tehát fejezzék be a kárpátaljaiak összeugrasztását, a szomszédjainkkal és testvéreinkkel, a magyarokkal, a szlovákokkal, románokkal és a lengyelekkel, akikkel 1000 éve egymás mellett élnünk bármifajta konfliktus és vérontás nélkül. A szakirányú végzettséggel nem rendelkező főügyész által tett nyilatkozatokról és fenyegetésekről nincs is értelme beszélni. Végtére is, nincs olyan ukrán törvény vagy norma, ami alapján valaki megfosztható az ukrán állampolgárságától…”

A listán szereplő személyek közül többen felmondták állami állásukat, s vannak, akik tervezik azt.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó