Táj, épület − kép

Klisza János ungvári grafikus-tájképfestő, építész 2012-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT). 1989 óta állít ki. Nemcsak szűkebb pátriánkban, hanem külföldön is. A napokban került sor Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold kiállítótermében a művész tárlatának megnyitójára. A résztvevőket elsőként Kulin Ágnes, a RIT elnöke köszöntötte.

– Minden esztendőben igyekszünk kiállításokat, különböző képzőművészeti rendezvényeket szervezni Beregszászban. Úgy hiszem, ezek fontos részei a főiskola kulturális programsorozatának. Ezt a tevékenységünket a továbbiakban is folytatni kívánjuk, 2019-ben három tárlattal szeretnénk kedveskedni a művészetkedvelő közönségnek – mondta.

Benkő György festőművész, a Révész Imre Társaság alapító tagja Klisza János munkáit mutatta be. Kifejtette, a művész képein látszik, hogy építész, de ez egyáltalán nem hátrány, sőt.
Klisza János kihangsúlyozta, mindig is csodálta a természetben jelen lévő rendszert, annak szerkezetét és felépítését.

– Egy épület tervezésénél is fontos a környezeti és természeti adottságok figyelembevétele. Az alkotói folyamat kezdeti, tervezői stádiumában a fehér papír előtt állva meglátjuk egy épület-táj szerkezetét, így áll össze a kép, aminek az alkotó kéz ad formát – fogalmazott a művész, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzásegítették a tárlat megszervezésében.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó