Pavlo Klimkin: a feszültséget csökkenteni, az ukrán–magyar párbeszédet erősíteni kell

Mindenekelőtt csökkenteni kell a feszültséget az ukrán–magyar viszonyban, és a feleknek hatékonyabbá kell tenniük a párbeszédet a kárpátaljai magyar oktatás és a kettős állampolgárság problémáiról – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szombaton Ungváron, ahol felszólalt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendkívüli választmányi ülésén.

A kárpátaljai magyarságot érő támadások és provokációk megszaporodása miatt összehívott tanácskozás után Klimkin elmondta: nem ért egyet a kárpátaljai magyarok azon véleményével, hogy Ukrajnában magyarellenes médiakampány folyna központi orgánumok részvételével. Szerinte az ukrán sajtó a napirenden szereplő témák miatt érdeklődik fokozottan a kárpátaljai magyarság és Magyarország iránt.

A politikus az ukrán-magyar viszonyban lévő erős feszültség kialakulását az új ukrán oktatási törvény egy évvel ezelőtti elfogadására datálta.

A kárpátaljai magyarokat érő támadásokra kitérve hangsúlyozta, hogy az ukrán államnak nincs köze a kettős állampolgárokat listázó Mirotvorec-weboldalhoz.

Elmondta, az oldalt 2014-ben az ukrán-orosz konfliktus miatt hozták létre, de – mint fogalmazott – meggyőződése, hogy semmiképp nem szabad egy kalap alá venni az Ukrajna ellen kezükben fegyverrel harcolókat a kettős állampolgár kárpátaljai magyarokkal, akik “nem hazaárulók és nem szeparatisták”.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta, csak tárgyalásos úton lehet kiutat találni a jelenlegi súlyos helyzetből, mindazonáltal – tette hozzá – az egyeztetéseket a kárpátaljai magyarsággal az ukrán kormánynak még a problémák keletkezése előtt kellett volna elkezdenie, s nem a sajtóban üzengetni.

Az elnök kijelentette, hogy az álláspontok a tanácskozáson nem közeledtek, de előre mutatónak nevezte, hogy Klimkin nyílt párbeszédet folytatott a kárpátaljai magyarság képviselőivel – jelentette az MTI.

 

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó