„… a közösségért szeretek tenni”

Beregdédát főképpen református és görög katolikus emberek lakják. A templomok és azok udvara takaros, látszik, hogy gondozzák azokat. Igen, erre is ember kell, aki ezt elvégzi, hiszen a faluban üdülők és az átutazók is sokszor felkeresik, megtekintik a templomokat. A görög katolikus templomudvart Kótunovics Sándor sekrestyés tartja rendben. Munkáját szívvel-lélekkel végzi, s nagy szeretettel beszél róla.

– Ideiglenesen vállaltam el ezt az állást hét évvel ezelőtt. A harangozó ugyanis kiöregedett, harangszó nélkül pedig nem maradhat az egyház – mondta.

Kótunovics Sándor aggodalommal beszélt arról, hogy a fiatalság zöme külföldön vállal munkát, az egészen idősek közül sokan kíséret nélkül nem tudnak elmenni a templomba , így sajnos kevesen vesznek részt a miséken. Ezért szeretnék a még itt maradt fiatalságot is bevonni az egyházi életbe, de reméli, hogy a külhonban élők továbbra is ugyanúgy imádkoznak, mint itthon.

– A sok teendő leköti az embert, úgy van ez, mint a házimunka, akkor látszik, ha nem csinálják. Én becsülettel végzem a rám bízott feladatokat, igyekszem precíz lenni, így a fűnyírás is egy napot igénybe vesz. Úgy szeretem, ha meg lehetek elégedve a munkámmal, és mások is elismerik az igyekezetemet. Emellett télidőben a községházán, az óvodában és a kultúrházban a kazánokat is én felügyelem. Sokszor az otthoni munkát hanyagolom, a közösségért szeretek tenni, hogy a közterek, így például a templomudvar és környéke takaros és szép legyen. Az idős emberekkel szívesen elbeszélgetek, mert látom, hogy sokszor egy jó szó is sokat segít, jót tesz. Sajnos ebben a rohanó világban mi, emberek egyre kevesebbet figyelünk a másikra, pedig nagy szükség lenne rá. Soha senkinek nincs ideje, én pedig azt mondom, szakítsunk egy kis időt egymásra, hiszen csak úgy lehet boldogságban élni.

A sekrestyés elmondta, korábban szabás-varrással foglalkozott, vallásos családból származik, és a szüleinek az volt a vágya, hogy legalább valamelyik unoka pap legyen. Ez teljesült is, hiszen házasságában két fiúgyermek született, az idősebb feleségével Magyarországon él, míg a kisebbik fiuk papnak tanul.

– Nagyon büszkék vagyunk rá, gyermekkorától papnak készült, hatévesen döntött úgy, hogy ezt a hivatást választja. Most Rómában tanul egyházjogot.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó