Főszerepben a civilek

A konstruktív párbeszéd és az együttműködés jelentősége a civil aktivitásokban címmel megrendeztek kétnapos konferenciát és műhelytalálkozót Beregszászban, amely a 2017. évi kecskeméti Nemzetközi Civil Konferencia folytatása.

A vendégeket Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke köszöntötte, akik között ott volt Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend roma ügyekkel megbízott nagykövete, Schumiczki András, a Magyar Máltai Lovagrend tagja, Köteles László, a Csemadok Országos elnöke.

Elsőként Kerényi György Kárpát-medencei civil szakértő, a Kecskeméti Civil Kerekasztal soros elnöke tartott előadást, őt Togyeriska Erika, a Shalom Alapítvány igazgatója követte. A roma integrációs programról Birta Gabriella pedagógus beszélt. A napot a beregszászi Rezeda tánccsoport műsora zárta.

– Foglalja össze a kétnapos konferenciát – kértük Rigóné Kiss Évától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Délalföldi Régiója ügyvezetőjétől.

– 2017-ben a Kecskeméti Civil Kerekasztal közép-európai civil konferenciát szervezett az együttműködés jegyében és érdekében. A célunk az volt, hogy olyan politikusoknak, szociológusoknak biztosítunk fórumot, akik hosszú idő óta foglalkoznak a civil világgal. Úgy döntöttünk, folytatásként a Kárpát-medence más-más területein tartunk műhelymunkát, kisebb előadásokat, hogy gyakorlatorientáltabb legyen az együttműködés.

Nagyon hálásak vagyunk a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnak, Makuk Jánosnak és valamennyi önkéntesének, munkatársának, hogy felvállalták ezt.

– Kik vettek részt a konferencián, milyen előadások hangoztak el?

– Magas szintű előadásokat hallottunk, nagy és egyben kellemes meglepetésünkre a Kárpát-medence több régiójából érkeztek előadók, Felvidékről ketten is.

– Lesz folytatás?

– Természetesen. Most is nagyszerű szervezéssel szembesültünk, kiváló programokban volt részünk. Ki szeretném emelni a Rezeda néptáncegyüttes fellépését, a gyerekek valamennyiünk számára óriási örömet szerzett.

Az is nagy dolog, hogy ebben a feszült politikai helyzetben a civilek képesek a szervezésre, ez is csak megerősített bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy nem kell túl sok ideológia, egyszerűen bele kell állni a munkába, és folytatni a másokért való szolgálatot.

Ebből az következik, hogy jövőre ismét sor kerül a Kárpát-medencében egy újabb munkatalálkozóra.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó