Turizmus: mennyire volt mozgalmas a nyár?

Tavaly rekordot döntött a kárpátaljai turizmus, 2017-ben közel 2 millióan látogattak vidékünkre. Sosem járt még annyi érdeklődő Kárpátalján. 2016-hoz képest egyharmaddal nőtt a vendégek száma. Vajon az idén is folytatódott ez a pozitív tendencia? Milyen nyarat zárt a turizmus, hogy miben rejlik vidékünk vonzereje, mi volt az időszak nagy durranása? – kérdezte a KISZó Fegyir Sándor turisztikai szakembert.

– Hogyan jellemezné a nyári idegenforgalmi idényt?

– Az ágazat tavalyi rekordéve után a nyári időszak ismét rekordot döntött, 2017-hez képest is nőtt a turisták száma. A termálfürdők, a kulturális rendezvények és gasztronómiai fesztiválok soha nem látott számú látogatót vonzottak vidékünkre. Tovább szélesedett a közkedvelt gyógy- és wellness, a gasztro- és az aktív turizmus amúgy is gazdag palettája. Viszont az ágazat szereplőinek az idén azzal kellett szembesülniük, hogy a visszatérő vendéget ötödjére már nem érdekli az ungvári vagy a munkácsi vár, a színevéri tengerszem, a Sipot vízesés, és már a könyökén jön ki a bográcsgulyás és a saslik. Problémát jelent ezen a téren például, hogy Nagyszőlősön és Beregszászban hiány van megfelelően kvalifikált idegenvezetőkből. A turizmusban állandóan meg kell újulni, nem szabad hátradőlni, és csak a régi sikerekből táplálkozni.

– Melyek a legnépszerűbb kárpátaljai régiók és látványosságok?

– A legtöbb vendégéjszakát változatlanul a termálfürdőiről híres Beregszászi járásban töltik a turisták. Országos viszonylatban éllovasok vagyunk az egyre népszerűbb EKO élelmiszerek előállításában. A borászatok mellett nagy sikere van a kézműves sörfőzdéknek, a sajtüzemeknek, erősek vagyunk mézben, füstölt hústermékekben, lekvárban és pálinkában. A gasztronómiai kuriózumok közül a Huszti járásban működő csigafarmot említeném, ezt nevezném az idei szezon nagy durranásának.

– Mennyire felkészültek az ágazat szereplői?

– Évről-évre javul a szolgáltatások színvonala, de még mindig akadnak hiányosságok. Igaz nem várható el, hogy valakiből egyik napról a másikra profi vendéglátó legyen. Más tészta, ha valaki szisztematikusan és szándékosan rövidíti meg a vendéget, nyújt átlagon aluli szolgáltatást. Ezek manapság már nem maradnak titokban, hisz a közösségi média, és bizonyos idegenforgalmi portálok lehetőséget adnak a véleményformálásra. Az idelátogatók többsége már elvárja a magas szintű ellátást.

– Mi a helyzet a falusi vendéglátással?

– Ezen a téren is jelentős fellendülés tapasztalható. Főleg azok a vendégházak keresettek, ahol a turista ízelítőt kap vidékünk gasztronómiájából és kultúrájából. Ma már nem elegendő csak odaadni a vendégház kulcsát, etetni és „szórakoztatni” is kell a vendéget.

Szabó Sándor

Post Author: KISZó