Véget ért a mákszüret

Májusban kezdődött és a napokban ért véget a rendőrség Mák fedőnevű akciója. Bohdan Hrab százados, a megyei rendőrség kábítószer-ellenes osztályának vezetője a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, Kárpátalján a rendőri művelet fő célja az illegális mák- és vadkender-ültetvények leleplezése és felszámolása volt. A törvény nem a mákos tészta kedvelői rovására született, közli a rendőr-százados, hanem a kábítószerek előállítása és terjesztése ellen irányult. A mákszalma ugyanis még mindig a legkedveltebb drogalapanyagok egyike.

Beszélgetőtársam szerint meg kell értetni az emberekkel, hogy a jó szándékkal termesztett mák is odavonzhatja a bűnözőket. A drogok készítői ugyanis előszeretettel térképezik fel a kárpátaljai településeket, s a legkülönfélébb módon próbálják megkörnyékezni a mákot termesztő gazdákat. Vagy tisztes árat ígérnek a növény szalmájáért, vagy nemes egyszerűséggel ellopják a termést. Ezt azonban nem mindenki veszi komolyan.

Persze a nyári akció során nemcsak a máktermesztőkre terjedt ki a figyelem, a vadkenderrel kertészkedők sem lehettek nyugodtak. Megjelentek az úgynevezett diszkódrogok, az amfetamin, a metamfetamin és a marihuána, de piacra kerültek a rendkívül kemény tudatmódosítók is, mint például a kokain, aminek egyetlen grammjáért 150-200 dollárt inkasszálnak a terjesztők.

A mákszezon során bőven volt munkájuk a kábítószer ellenes osztály munkatársainak.

Öt hónap alatt több mint négyezer portát ellenőriztek, s közben eljutottak a megye majd minden településére.

Eljárniuk azonban csak 52 helyszínen kellett. Tizenhét esetben mákot „takarítottak be”, a többi veteményesben vadkendert termesztettek a tulajdonosok. Az esetek egy részében közigazgatási szabálysértési eljárást indítottak. A törvény szerint ugyanis a mákból száz darab növényig, vadkenderből pedig tíz példányig csak pénzbírsággal lehet súlytani a kertészkedőket. Az ültetvényeket természetesen felszámolták, a növényeket pedig megsemmisítették.

A mákszezon során 15 termesztőt előállítottak, további két személyt pedig jelenleg is fogva tartanak.

Őket az ukrán Btk. 208 cikkébe ütköző bűncselekménnyel, azaz kábítószerrel történt visszaéléssel gyanúsítják. Az idei hozam tiltott növényekből 3260 egyed drogalapanyagnak számító növény és 134 kilogramm marihuána volt.
A perecsenyi járási Poroskőn (Poroskove) egy gazdasszony a zöldséges ágyások közé ültette a vadkenderpalántákat. A kijevi származású asszony ötödik éve él a községben. A detektívek egy másik bűnügyben nyomozva jutottak el a nőhöz, akinél a házkutatás során kétszáznál is több kipikírozott növényen kívül egy Zoraki márkájú pisztolyt és hozzá való lőszert is találtak. Az ügyben lőfegyverrel való visszaélés és vadkender termesztése miatt indítottak eljárást.

Legutóbb egyetlen nap alatt több mint ezer szál tiltott növényt fedeztek fel és semmisítettek meg a Mák fedőnevű akcióban részt vevő rendőrök.

Ungváron egy 36 éves asszony a lakása erkélye alatt kialakított virágos ágyásban nevelgetett 188 tő étkezési mákot.

Ugocsában egy büntetett előéletű személy portáján tartott házkutatás során 1,2 kilogramm szárított kanabiszt találtak. A marihuánaként is ismert tudatmódosítót eladásra szánta. A harminc éves férfi már többször volt büntetve kábítószerrel való visszaélések miatt. Ezúttal kiderült, nemcsak árusította, hanem termesztette is az alapanyagként szolgáló növényt. A kertjében egy fóliasátorban nevelgette a száznál több tőből álló vadkender ültetvényt.

Kisbereznán is egy olyan vadkendert termesztő egyén került horogra, aki megjárta a börtönt, ahová a drogok és lopás miatt került. A mindössze 22 éves ifjú csak nemrég szabadult, de máris hozzáfogott a kertészkedéshez. Ő virágcserépben termesztette a tiltott növényt, majd jó pénzért eladta az abból készült őrleményt.

Ha korábban tranzit vidék voltunk, amelyen többnyire csak áthaladtak a külföldről érkező szállítmányok, ma már komoly terjesztőhálózat működik a megyében. A legrosszabb a helyzet Ungváron, Munkácson és Huszton. E városokban számos tanintézmény működik, ezek diákjai körében terjed leginkább a drogfogyasztás.

A felméréseink szerint minden ötödik tanuló rendszeres kábítószer-fogyasztó vagy dílerként tevékenykedik, magyarázza a százados.

Nem tartanak semmitől, ugyanis a büntető törvényben eszközölt módosítások nyomán nekik kedvező helyzet alakult ki. Korábban az elfogott drogdílereket egyenes úton bíróság elé lehetett állítani. Jelenleg azonban ezeket a személyeket néhány nap múltán óvadék ellenében szabadlábra helyezik. Az összeget mellényzsebből leperkálják, és vidáman űzik tovább az ipart. Egyszerűen a rendőrök képébe röhögnek, amikor előállítják őket, mert tudják, nem sokáig maradnak őrizetben.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó