A konzultációk folytatódnak

Magyarország a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt Ukrajnával, és azt kívánja, hogy keleti szomszédja erős és demokratikus ország legyen, amely tiszteletben tartja nemzetközi kötelességeit, és erőforrásként tekint a határain belül élő nemzeti kisebbségekre, köztük a magyar közösségre – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban.

Szijjártó Péter az uniós és a keleti partnerségi programhoz tartozó országok külügyminisztereinek találkozóján vett részt. A miniszter a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajnának semmilyen alapja nincs arra, hogy ne erőforrásként tekintsen kisebbségeire, vagy ennek az ellenkezőjét gondolja.
Magyarország mindig nyitott a konzultációra – tette hozzá Szijjártó Péter. Kiemelte,

Magyarország azt várja, hogy Ukrajna ne csak szavakban, hanem tettekben is megmutassa, nem kiélezni, hanem megoldani akarja a kialakult helyeztet.

Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről – írta a találkozó után Pavlo Klimkin. A miniszter – akinek szavait a Jevropravda ukrán hírportál idézte az ukrán EU-képviselet Facebook-oldalán megjelent közleményéből – kifejtette, az első konzultáció a külügyminisztériumok konzuli főosztályainak vezetői szintjén lesz, ennek időpontja még egyeztetés alatt áll.

„Ez azért fontos, hogy amit eddig láttunk, ne ismétlődjön meg – húzta alá Klimkin. – Nem háborúzunk Magyarországgal úgy, ahogy harcban állunk az Oroszországi Föderációval, amely fegyveres agressziót hajtott végre. Meg kell találnunk viszont a közös nyelvet Budapesttel.”

A tárcavezető közölte: mostantól Magyarország semmit sem tehet Kárpátalja területén anélkül, hogy arról ne tájékoztatná az ukrán kormányt.

„Vagy együtt fogunk ott dolgozni, egyeztetve lépéseinket, vagy a magyarok ott nem fognak dolgozni” – szögezte le a miniszter.

Klimkin tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar fél megegyezésük szerint napokon belül megváltoztatja a Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormányzati biztosi tisztség Kijev által kifogásolt megnevezését.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó