„ … nívós bor készül most palackozásra”

A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzőseinek szalagtűző ünnepségére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában került sor. Huszonöt fiatal mellére osztályfőnökük, Panykó Éva tűzte fel a reményt szimbolizáló zöld szalagot.

 

Szabó Árpád igazgató ünnepi beszédében kihangsúlyozta, azzal, hogy a végzősök testesítik meg a reményt, hogy lesz magyar élet, sőt magyar közélet, és ezzel együtt magyar szó Kárpátalján.

– Annak ellenére, hogy a politikai helyzet olyan Ukrajnában, amilyen, biztatlak benneteket, még eltökéltebben törekedjetek arra, hogy sikeresen letegyétek érettségi vizsgáitokat. Különös figyelmet fordítva az ukrán nyelvre és irodalomra, csattanós választ adva mindenkinek, aki azzal vádol bennünket, hogy mi nem akarjuk elsajátítani az ukrán nyelvet, mert ez köztudottan szemenszedett hazugság – fejtette ki az igazgató.

– Mérhetetlenül büszke vagyok rátok, hiszen a felnőtté válás útjára léptetek – kezdte beszédét Panykó Éva. –Úgy hiszem, örök kapcsolat marad közöttünk, hiszen az eltelt évek alatt kis családdá kovácsolódtunk. Azt kívánom, a már meglévő jó tulajdonságaitokat gyarapítsátok, élvezzétek az életet, de soha ne feledjétek iskolátokat – mondta útravalóul az osztályfőnök.

– A szeretetnek óriási hatalma van, és ha ezt soha nem felejtitek el, ha erre odafigyeltek, akkor minden álom, minden cél, minden elhatározás, küzdelem és tanulás, mindaz amit belefektettetek az elmúlt időszakba, eredményhez fog vezetni – intézte szavait a végzősök felé Nagy István agrárminiszter.

Szilágyi Mátyás, a Beregszászi Konzulátus főkonzulja gratulált a gimnázium eddig elért eredményeihez.

– Ez garancia arra nézve, hogy a végzősök felső szintű tanulmányaikban is meg fogják állni a helyüket. Az itt megszerzett tudás egy életre szóló útravaló, de ugyanilyen fontos az emberi kitartás. A kitartással, egymás támogatásával, a megosztás elkerülésével, összefogással meg lehet tartani, őrizni és védeni a magyarságot Kárpátalján – hangsúlyozta a diplomata.

Zán Fábián Sándor nagy jelentőségűnek nevezte a szalagtűző ünnepséget. Mint mondta, a szülők, nagyszülők, tanárok, lelkészek sokat imádkoztak ezért a napért, hogy a megszületett gyerekek felnőhessenek, tanulhassanak, és eljussanak odáig, amikor már önállóan tudnak alkotni, küzdeni. A Kárpátaljai Református Egyház püspöke megköszönte az iskolának a kitartást. A szülőknek azért mondott köszönetet, mert ők is kitartottak, nem vitték el gyermekeiket, hanem itt, Beregszászban, ebben az iskolában taníttatták őket.

– Eddig sem volt könnyű. Mi olyan helyen élünk, ahol az imádság kötelező, mert olyan a helyzet, mert mindig „szorítanak” valahonnan. Arra szeretnék mindenkit biztatni és bátorítani, hogy imádkozzon, hogy ezek között a körülmények között, gyermekeink, unokáink, az iskola tantestülete kitartson, és jó eredményeket érjünk el – hangsúlyozta a KRE püspöke.

A Beregszászi Járási Tanács nevében Sin József elnök szólt az ünneplőkhöz.

– Mi, most élő kárpátaljai magyar felnőttek megígérhetjük, mindent megteszünk azért, hogy az oktatási intézmények fennmaradjanak, hogy jól és biztonságban érezzétek magatokat – mondta a szónok.

Dr. Zubánics László elmondta, minden egyes szalagtűzőre szóló meghívót az Országos Széchényi Könyvtárnak ajándékoz, ez azért is fontos, hogy a hírünket elvigyük a nagyvilágnak, hogy a kutatók tudják lapozgatni, kik voltak a BMG diákjai. Az UMDSZ elnöke mindig frappáns beszéddel készül, most egy szőlőskertbe és borospincébe invitálta a megjelenteket.

– A család, kedves végzősök, ahonnan jöttetek, az Úr szőlőskertje, amely egy érett gyümölcsöt adott a világnak. A felvételi után a szőlőből must lett, amit beletöltöttek egy hordóba, amit úgy hívunk – magyar gimnázium. A tanárok igyekeznek ezt a hordót karbantartani.

Az eredmények azt mutatják, hogy egy igencsak nívós bor készül most palackozásra, ám a címke csak az érettségi bizonyítvány átadásakor kerül fel.

Üdvözölte az egybegyűlteket Faragó László, Gyöngyös korábbi polgármestere, Marosi István görög katolikus pap.

Hagyománnyá vált, hogy a szalagavató ünnepségen kihirdetik, ki nyerte el az Év tanára és az Év diákja címet. Az év tanárává File-Kovács Erika matematika tanárt választották, a tanulók legjobbika Biró Szintia lett.

Az ünnepség a végzősök műsorával, illetve az elmaradhatatlan palotás és keringő csodálatos előadásával ért véget.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó