Tízezernél is több nacionalista tüntetett Kijevben

A szervezők adatai alapján több mint tízezren vettek részt az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának 76. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson Kijevben.

Maga a rendezvény rendőrségi jelentések szerint rendbontások nélkül zajlott. Később, a rendezvény vége után jelentette az lb.ua ukrán hírportál, hogy nacionalisták egy kisebb csoportja betört egy redőnyös ablakot, és tűzijátékot dobtak be azon keresztül egy belvárosi épület egyik helyiségébe, amely szerintük a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Viktor Medvedcsuk politikus irodája. A ház falára „dicsőség a népnek”, „halál az ellenségre” feliratokat festettek.

Sajtójelentések szerint hatezer rendőr vett részt a kijevi rendezvények biztosításában. Az UPA-felvonulás résztvevőinek zöme a Szvoboda és a Nackorpusz zászlai alatt vonul fel, de a szervezők között volt az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN), a C14 (Szics), a Jobb Szektor és más nacionalista érzelmű, illetve veteránszervezet is részt vett a megmozduláson. A résztvevők hazafias és nacionalista jelszavakat skandáltak, tűzijátékokat gyújtottak meg. A Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez érve egy perces néma főhajtással adóztak a Donec-medencei fegyveres konfliktusban elesettek emlékének.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó