Egán Ede program: a megmaradás esélye

Hétszáznyolcvanegy, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program pályázatán nyertes kárpátaljai vállalkozó tegnap, ünnepélyes keretek közt írta alá a támogatás folyósításához szükséges szerződést Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában.

 

Magyar Levente köszöntőjében kifejtette, a magyar állam milliárdokkal járul hozzá ahhoz, hogy a kárpátaljai vállalkozók, gazdálkodók jobban, több eséllyel tudjanak boldogulni a gazdasági életben.

– Szép számokról tudunk beszámolni, hiszen 781 nyertes pályázó van itt ma közöttünk, és lassan elérjük a 17 milliárd forintos fejlesztési értéket – emelte ki a Külgazdasági- és Külügyminiszter-helyettes. Ez a program nemhogy nem áll meg, hanem bővülni fog, és 2019-ben még nagyobb értékű támogatásra számíthat az itteni közösség.

A politikus hozzátette, arról is beszélni kell, hogy ezt a programot megtámadták, valótlanságokat híresztelnek róla, miszerint szeparatista törekvéseket finanszíroz. Mindenkit megnyugtatott, ezek a híresztelések teljesen alaptalanok.

– A program megtámadása mellett az elmúlt időszakban több olyan jogot is megpróbáltak elvenni önöktől, amelyekért megküzdött az itteni magyarság. Arról szeretnék mindenkit biztosítani, hogy az anyaország önök mögött áll az ezen jogokért folytatott küzdelemben.

Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz a korábban meghirdetett elvünkhöz, hogy minél nagyobb a szükség, annál nagyobb a támogatás is. S ez 2019-ben látványos formában fog testet ölteni.

És még egy fontos dolog: ha van olyan ország, ha van olyan nép, amely érdekelt abban, hogy Ukrajna erős legyen, az Magyarország és a magyar nép. Minél erősebb Ukrajna, minél függetlenebb, minél gazdagabb és szuverénebb, annál jobb Magyarországnak, annál jobb a kárpátaljai magyarságnak. Sok erőt kívánunk Ukrajnának ahhoz, hogy az előtte álló kihívásokat sikerrel megoldja, és ehhez a továbbiakban is minden támogatást meg kívánunk adni. Annyit kérünk, hogy a kárpátaljai magyarok békességben és jogaik birtokában élhessenek – hangsúlyozta Magyar Levente.

Dr. Brenzovics László, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy továbbra is kiáll a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság mellett.

– A gazdaságfejlesztési program beindítása a bizalom jele volt a kárpátaljai magyarság vonatkozásában. Minden pályázónak köszönöm a bátorságot. Sokukat próbálták megfélemlíteni, mégis eljöttek – mondta.

A parlamenti képviselő hozzátette, sajnálatosak ezek a támadások, hiszen mi semmi rosszat nem akarunk, sőt, jót kívánunk mind szülőföldünknek, mind ennek az államnak. Nagyon téves utakon jár az ukrán hatalom, hiszen éppen az ő feladata lenne a kis- és középvállalkozások támogatása.

– Tudjuk, hogy Ukrajna mély gazdasági válságban van, a legújabb hír az, hogy Európa legszegényebb állama lett, holott ez az ország mind területével, mind ásványi kincseivel, mind termőföldjeivel Európa egyik leggazdagabb országa lehetne, ha jól irányítanák – fejtette ki a KMKSZ elnöke.

Berki Mariannától, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány igazgatójától megtudtuk, az idei költségvetésben több mint 5 milliárd forint állt rendelkezésre, s közel 800-an írják alá a szerződést.

Átlagban ugyanarra pályáznak, mint 2016-ban: traktorok, kiegészítő eszközök, fóliasátrak és különböző mezőgazdasági erőgépek. Az idei statisztika azt mutatja, hogy a legtöbben a Nagyszőlősi járásból pályáztak. A további sorrend: Beregszászi, Ungvári, Munkácsi járás, a Felső-Tisza-vidék.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó