Kitiltották a világbajnok kárpátaljaiakat Ukrajnából

Négy hónappal azután, hogy Kárpátalja válogatottja megnyerte az idei, londoni CONIFA labdarúgó-világbajnokságot, az ukrán szövetség úgy döntött, életre szóló eltiltással sújtja a csapat tagjait. A magyar állampolgárságú szervezőket és csapattagokat pedig kitiltották Ukrajna területéről.

Nyár elején már beszámoltunk arról az óriási botrányról, amely amiatt bontakozott ki, hogy Kárpátalja válogatottja részt vett a FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek (CONIFA) világbajnokságán. A történet odáig fajult, hogy június elején Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter szeparatista cselekedetek vádjával eljárást kezdeményezett a csapat tagjai ellen.

„Ki kell hallgatni a csapat játékosait, meg kell vizsgálni a „kárpátiak” megbízott szervezőinek Ukrajna területi integritásának megsértésére irányuló cselekedeteit, valamint ki kell vizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, szeparatista csoportokhoz” – írta ki Facebookjára a miniszter. A hadjáratba beleállt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is, aki szintén azt sürgette, hogy a szolgálatok indítsanak vizsgálatot a hazatérő csapattagokkal szemben, derítsék ki, kik támogatják és finanszírozzák a gárdát.

Értesüléseink szerint a vébé után idehaza az együttes több tagját kihallgatták. Úgy tudjuk, többeket a határátkelőről szállítottak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai megyei főosztályának központi épületébe, ahol kérdéseket tettek fel nekik a kárpátaljai csapatban betöltött szerepükről. A kihallgatást követően mindenki szabadon távozhatott. Vannak olyanok is, akik a történtek óta nem mernek Kárpátaljára jönni.

Csütörtökön az ukrinform.ua az ukrán állami közmédiára hivatkozva azt közölte, a héten megszületett a végleges döntés az ügyben.

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség Ellenőrző- és Fegyelmi Bizottságának döntése értelmében a júniusi tornán részt vevő 14 játékos soha többé nem focizhat Ukrajnában, valamint sporthoz köthető adminisztratív munkát sem végezhet.

Az ukrán szövetség alelnöke, Vadim Kostjucsenko azzal indokolta a döntést, hogy a kárpátaljai csapat részvétele a CONIFA-világbajnokságon rontotta az Ukrán Labdarúgó Szövetség hírnevét.

A hírportál értesülései szerint az utat szervező és a csapatban játszó magyar állampolgárságú személyeket kitiltják Ukrajna területéről.

„Értetlenül állunk a történtek előtt, egyszerűen felfoghatatlan, hova fajult ez az ügy Ukrajnában. Mindenekelőtt szeretnénk tudni, milyen jogszabályok szerint döntöttek az eltiltásról. A CONIFA hivatalos tájékoztatást kér az ukrán kormánytól az ügyben, hogy tisztán lássuk, mi történik, hiszen egyelőre csak sajtóhírek érkeztek. Felfoghatatlan számunkra, hogy Kárpátalja miként tudta sérteni a szövetség hírnevét. Az biztos, hogy sem a játékosok, sem a CONIFA soha semmi rosszat nem tett az ukrán állam ellen. A kárpátaljai válogatott tagjai szabályosan vettek részt a tornán, a játékosokat hivatalosan kérték ki a klubjaiktól.

Amennyiben úgy alakul, a szövetség megteszi a szükséges jogi lépéseket, és ha igénylik, az érintettek számára jogi segítséget biztosítunk” – nyilatkozta telefonon a Kárpáti Igaz Szónak Wenczel Kristóf, a CONIFA magyar alelnöke,

aki hozzátette, nem vesznek részt autonómiavitákban, a futballban dolgoznak, és azt szervezik, nem a politikát. Wenczel szerint a CONIFA egyfajta békemisszióként is tekint tevékenységére, a futball ugyanis képes akár mély történelmi megosztottságokon és ellenségeskedéseken is hidat építeni. Wenczel korábban úgy nyilatkozott, Kárpátalja sikere Ukrajna sikere is, Székelyföld sikere pedig Románia sikere is.

Az általunk megkeresett csapattagok még névtelenül sem kívántak nyilatkozni az ügyben, kizárólag Sándor István, a válogatott szövetségi edzője volt hajlandó elmondani véleményét a kialakult helyzetről.

„Nagyon rosszul érint a dolog, meg vagyok döbbenve. A sportra tettem fel egész életemet. Soha nem csináltam mást, csak amihez értek, és az a foci. Nem értem, mi köze van a sportnak a politikához.

Az én hazám Kárpátalja, ott van eltemetve apám, anyám és testvérem. El vagyok keseredve, mert többé nem láthatom a sírjukat, a Kárpátalján élő barátaimat.

Csak abban bízom, hogy észhez térnek az illetékesek, és megváltozik a helyzet. Szerintem dicsőséget hoztunk Kárpátaljának és Ukrajnának a sikerrel. Nem ezt érdemeljük” – fogalmazott a kárpátaljai születésű Sándor István, a sepsiszentgyörgyi OSK technikai igazgatója.

A botrányt a mukachevo.net robbantotta ki. A hírportál már tavaly, az Észak-Ciprusi Török Köztársaságban rendezett CONIFA Európa-bajnokság után nemzetbiztonsági ügyet kreált a kárpátaljai csapat szerepléséből. Akkor nem keltett országos visszhangot, leszámítva, hogy a csapatból többeket is behívatott és kihallgatott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A portálon nyár elején megjelent, nyíltan magyarellenes, uszító hangvételű írásokra viszont Kijevben is felkapták a fejüket.

Nem is csoda: a cikk szerzője már a címben felhívta az SZBU figyelmét arra, hogy „a kárpátaljai csapat megnyerte a szeparatista világbajnokságot”.

Kárpátalja az idei CONIFA-világbajnokság elődöntőjében Székelyföld válogatottját ejtette ki, a döntőben pedig büntetőkkel győzte le Észak-Ciprust. Egyébként a székely válogatottat is érte támadás, Dan Tanasă, a magyarellenességéről ismert blogger, újságíró még májusban azt nyilatkozta: „Romániának minden érdeke megvan, hogy a válogatottban szereplő játékosokat kizárja az összes bajnokságból. A székely csapat egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén.” De a román hatóságok nem hurcolták meg őket, mint a kárpátaljai csapatot.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó