Vanessza, aki tudja, mi szeretne lenni

Mosolygós, nyitott és nagyon szerény kislány. A tanárai azt mondják, olyan, mint a szivacs, szívja magába a tudást. Sokat tanul, különórákat vesz, s bár szeretné, ha kevesebb lenne a dolga, megérti, ahhoz, hogy elérjen valamit az életben, keményen meg kell küzdeni.

Lázár Vanessza a Técsői Hollósy Simon középiskola 6. osztályos tanulója, az ötödik osztályt jeles bizonyítvánnyal fejezte be, ami nem kevés munkájába és igyekezetébe került, mivel három évvel ezelőtt még nem is tudott magyarul. A kislány az ukrán tannyelvű iskolába kezdte tanulmányait, s csak a harmadik után váltott.

­– Nehéz volt iskolát váltani?

­– Igen, nehéz volt, szinte semmit nem tudtam magyarul, külön órákra kellett járnom, de megérte, negyedikben egyedül én kaptam 12-est a tesztre magyar nyelvből.

­– Nagyon szépen beszélsz magyarul, ki vagy mi segít legjobban a tanulásban?

­– Anyukám, aki hisz bennem.

­– Vannak kedvenc tantárgyaid?

­– Igen, a biológia, és a matematika. Anyukám nyomdokaiba lépve én is orvos szeretnék lenni, egészen pontosan még nem tudom milyen, azt hiszem gyerekorvos.

­– Sokat tanulsz?

­– Sokat. Az iskola után napi két pótórám is van. Hétfőn, szerdán és pénteken magyarból és angolból, kedden és csütörtökön pedig matematikából és ukrán nyelvből. Teniszre is járok.

­– Mennyi szabadidőd van?

­– Talán kettő, vagy három óra.

­– Mivel foglalkozol, ha nem kell tanulnod?

­– Szeretek énekelni, komputerezni, és szívesen készítek különféle dolgokat.

­– Vannak kedvenc tanáraid?

­– Vannak, az egyik Erika néni, aki a biológiát tanítja, a másik pedig Hanna Ivanyivna, az ukrántanárnőm.

­– Milyen az osztályotok?

­– Sajnos nem igazán egységes. A fiúk nem barátkoznak a lányokkal, néha gúnyolódnak is. A lányok talán jobban összetartanak, segítünk egymásnak, még súgni is szoktunk, ha valaki nem tud valamit. Igaz, a lányok között is előfordulnak viták, azért elég jól kijövünk egymással, és egyáltalán nem bánom, hogy átjöttem ebbe az iskolába, jól érzem itt magam. Az osztályból Erdő Daniella a legjobb barátnőm, iskolán kívül is szoktunk találkozni.

Vanessza szabadidejében a konyhaművészettel ismerkedik, már minden nehézség nélkül el tud készíteni egy reggelit. Anyukájától megtanulta egy almás-fahéjas sütemény receptjét, s most ezzel szokott szüleinek kedveskedni, igaz ő is imádja az alma-fahéj összeállítás minden formáját.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó