Születésnapi ajándékot kapott a magyar kar

„Előtted a küzdés, előtted a pálya, Az erőtlen csügged, az erős megállja. És tudod: az erő micsoda? – Akarat, Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat” – idézte Arany János ma is helytálló szavait Buhajla József, ungvári főkonzul a költő miniszobrának ünnepélyes avatásán az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetében (UMOTI). Kolodko Mihály alkotása a Magyar Filológiai Tanszék létrejöttének 55., a magyar kar megalakulásának 10. évfordulója alkalmából lett „leültetve” a folyosón.

Dr. Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója köszönetet mondott Magyarország Ungvári Főkonzulátusának az ajándékért.

Buhajla József főkonzul kiemelte, a miniszobroknak már hagyománya van Ungváron. A főkonzulátus kezdeményezésére, Kolodkó Mihály közreműködésével, nagyon sok helyen sikerült elhelyezniük ilyen alkotásokat. Úgy vélte, Arany János üldögélő alakja ennél méltóbb helyre nem is kerülhetett volna.

A diplomata úgy fogalmazott: ez a szobor is jelképezi azt az összetartást és egységet, amely a magyarságot jellemzi Kárpátalján.

Megköszönte a jelenlévő diákoknak és tanároknak, hogy a szülőföldjükön boldogulnak, és biztosított mindenkit, hogy ehhez a Magyar Kormány csak úgy, mint eddig, a jövőben is minden támogatást megad.

– Tüzet szító példaképünk sok van mostanság, de lángot gyújtó kevés. Úgy gondolom jó helyre került a szobor – jegyezte meg a Magyar Filológiai Tanszék vezetője. Zékány Krisztina hozzátette,

a közösség befogadta a művet, a diákok simogatják, már rózsával is megajándékozták.

Az alkalom tiszteletére a filológushallgatók rövid műsorral készültek. Arany János elavulhatatlan munkásságáról szóltak, majd a költő versei közül szavaltak el néhányat. Marcsák Gergely irodalomtörténész, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alelnöke pedig megzenésített verseket adott elő.

A miniszobrot Buhajla József és a Magyar Filológiai Tanszék alapítója, Lizanec Péter professzor leplezte le.

– Egyedülálló születésnapi ajándékkal lepték meg a magyar kart. Miért pont erre esett a választás? – kérdezte a KISZó Buhajla Józsefet.

– Szeretem folytatni a hagyományokat, ráadásul egy szép kerek évfordulót ünneplünk, igyekeztünk egy méltó emléket állítani ez alkalomból. Ungváron már közel harminc miniszobor látható. Remélem ez is legalább olyan látogatott lesz, mint a többi. S mint elhangzott, a diákok már örömmel keresik fel, kabalaként tekintenek rá.

Nagyon bízom abban, hogy ez a szobor Arany példamutató életére emlékezteti majd az itt elhaladókat és iránymutatást ad számukra a jövőre nézve is.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó