A siker titka: egyediség és lelkesedés

Similis simili gaudet – hasonló a hasonlónak örül, tartja a latin mondás. Így volt ez Tóth Anita és Sárközi Kitti esetében is, amikor találkoztak, majd együtt vágtak bele valami különlegesbe. A saját kézműves boltjukat már évek óta fejlesztik és szépítgetik, kínálatuk mára szépen kibővült.

A lányokat gyerekkorunkban is a rajzolás kötötte le. Ezen kívül viszont minden egyéb érdekelte őket, ami ügyes kezeket igényelt, legyen szó akár varrásról, akár hímzésről. Az érettségi után mindketten az ungvári Erdélyi Béla képzőművészeti szakiskolába mentek tanulni. Kitti festészet, Anita pedig dizájner szakra járt.

– Ott ismerkedtünk meg. Négy évig együtt laktunk – mesélik a lányok. – Nemcsak szobatársak, hanem barátnők is lettünk, mivel az órák után a szabadidőnket is együtt töltöttük.

– Mikor ötlött az eszetekbe a beregszászi üzlet megnyitása?

– Az ötlet, hogy együtt szeretnénk valami különlegeset kialakítani, kamatoztatni megszerzett tudásunkat, mindig megvolt.

Viszont az iskola végeztével mindketten teljesen más területen kezdtünk el dolgozni, mivel alaptőke kellett a vállalkozás későbbi beindításához. Pár év után, amikor már úgy éreztük, hogy saját lábon is megállunk, mindent egy lapra feltéve, belekezdtünk a Dekorka működtetésébe. A legelején nagyon pici helyet tudtunk bérelni, és csak néhány terméket készítettünk. Gépi és kézi hímzéssel, üveg- és kerámiafestéssel, illetve pólófestéssel kezdtünk. Kis lépésekkel haladva, fokozatosan készítettünk újabb termékeket.

Ezek után jöttek az esküvői kellékek, az üveggravírozás, falfestés, faégetés, majd a textilfestést is bővítettük. Néha dekorációs elemeket is készítettünk. A vevők igényének megfelelően álltunk elő új ötletekkel.

Most már kisebb kiegészítők (kulcstartók, mágnesek, ajándékkísérők, fülbevalók), egyedi kopogtatók, festett, fa alapú ajándéktárgyak, névre szóló ajándékok babalátogatóba, kötények minden alkalomra, kézzel festett tányérok és vázák, foglalkozással kapcsolatos ajándékok pólók, párnák, bögrék, hímzett törölköző, ballagási kellékek is készülnek nálunk.

– Igencsak elszaporodtak manapság a kézművesek. Ti mitől vagytok egyediek?

– Vállalkozásunk sikerének a titka, hogy csak a saját ízlésvilágunkat használjuk, és nem befolyásolnak a tömegcikkek. Mi teljesen az egyedi kézműves vonalat próbáljuk követni, és nem is áll szándékunkban sokszorosított tömegcikkekkel rontani ezt a repertoárt. Ezzel tudunk fennmaradni a piacon a többi kézműves mellett.

Az egyediségünk abban rejlik, hogy mindkettőnk több éves művészeti tudását sűrítjük egybe és dolgozzuk össze minden egyes termék elkészítésénél.

Semmilyen nehézség nem gyűrte le lelkesedésünket. Ez csak azért lehet, mert szeretjük, amit csinálunk. Mindennap nyitva vagyunk a Zrínyi utcán, pici boltunk egyben műhely is.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó