Figyelmeztetés: kerüljük a Vereckei-hágót

Az ungvári magyar főkonzulátus honlapján arra kéri a Kárpátaljára látogató anyaországi turistákat, hogy október 28-án, vasárnap tartózkodjanak a Vereckei-hágónál lévő honfoglalási emlékmű felkeresésétől, mert a térségben nacionalisták tartanak megemlékezést a közelben található szicsesek emlékművénél.

A külképviselet közlése szerint az illetékes ukrán hatóságok arról tájékoztatták, hogy a Karpatszka Szics elnevezésű ukrán nacionalista szervezet október 28-án a Vereckei-hágónál felállított “szics hősi temetőnél” megemlékezést tart. Ezért a térségbe érkező külföldi rendszámú turistabuszokat – a hasonló esetekben követett korábbi gyakorlatnak megfelelően – ideiglenesen feltartóztatják, áll a hivatalos közleményben.

Azt felesleges is részletezni, a feszült helyzetben a két csoport találkozása nem volna szerencsés. Mint az ismert, a Karpatszka Szics radikálisai korábban már többször is meggyalázták, hol felgyújtották, hol festékkel mocskolták össze a magyarok bejövetelére emlékeztető alkotást. Ehhez képest újabban jó barátként aposztrofálja a helyi magyarokat a szervezet regionális vezetője, Tarasz Deak és mindenért a háttérben ármánykodó oroszokat hibáztatja. Persze nehéz hitelt adni egy olyasvalaki szavának, aki nem is olyan régen társaival együtt „késhegyre a magyarokkal” jelszót skandálva vonult végig Ungvár történelmi belvárosában.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó