Németh Zsolt: Vissza kell térni a normális kapcsolatokhoz

Vissza kell térni a normális állapotokhoz és a működő párbeszédhez a magyar–ukrán kapcsolatokban – jelentette ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva Beregszászon.

Németh Zsolt pénteken részt vett és beszédet mondott Fedák Sári színésznő beregszászi szobrának ünnepélyes avatásán, majd tegnap délután Ungváron megbeszélést folytatott Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával. A tárgyalás témájáról szólva a politikus kifejtette: fontosnak tekinti, hogy konstruktív párbeszéd folyjon a magyar–ukrán viszony rendezéséről. Hozzátette, nagyon sajnálatosnak tartja mindazt, ami a magyar–ukrán kapcsolatokban 2017 szeptemberében elindult az új ukrán oktatási törvény elfogadása után. Most az elfogadás előtt álló ukrán nyelvtörvény borzolja a kedélyeket, hiszen a jogszabály, ha törvényerőre emelkedik, megszünteti azt a lehetőséget, hogy a magyar regionális nyelv lehessen Kárpátalján, ahogy évtizedeken át volt. Szerinte ez beláthatatlan következményekkel fenyegeti a kárpátaljai magyar közösséget.

Németh Zsolt úgy vélte, nem hagyható szó nélkül az a megfélemlítési hullám, amely a kárpátaljai magyarság ellen indult azzal a gyalázatos cselekménnyel, hogy a Mirotvorec szélsőséges szervezet a weboldalán listázza a magyarokat, és hogy a legszerteágazóbb módszerekkel próbálják a kárpátaljai magyarokat eltántorítani attól, hogy vállalják a magyar állampolgárságot, tartsák az anyaországukkal a kapcsolatot.

“Mindazonáltal úgy tekintek az elmúlt egy esztendőre, mint egy balesetre, amelynek a következményei kellő ügyességgel kezelhetők, meghaladhatók”

– mondta, hozzátéve: “visszajuthatunk a 2017 előtti állapotokhoz, a működő párbeszédhez országaink kapcsolatainkban”. Kifejtette: az elmúlt egy-két hétben a külügyminiszterek közt megindult párbeszéd némi reményt nyújt arra, hogy visszaállíthatók a korábbi normális állapotok a két ország viszonyában.

Hennagyij Moszkal kormányzónak is elmondta, Ukrajnának meg kellene értenie, hogy elegendő számára az a feszültség és konfliktus, ami Oroszországgal fennáll.

“Mi, magyarok, ebben a konfliktusban Ukrajna támasza lehetünk, de ha saját magát megfosztja attól a támasztól, amit a nyugati határain lévő szövetségesei jelentenek számára a NATO-ban és az Európai Unióban, akkor a saját jövőjét, kibontakozási lehetőségeit veszélyezteti, és ezzel a politikával játszik igazán a Kreml kezére” – mutatott rá.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó