Huszonöt éves a beregszászi magyar színház

A Kárpátaljai Magyar Megyei Drámai Színház (korábbi nevén Illyés Gyula Nemzeti Színház) most ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ezt a születésnapot nem is lehetett volna szebben, felemelőbben méltatni, mint egy héten át tartó színházi fesztivállal.

Október 24-én, vette kezdetét a 31-ig tartó III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál. Színpadra lépnek a budapesti Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház művészei, de láthatjuk a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház, illetve a Kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Színház vendégjátékát is. Az első előadáson a nagyérdemű a Szarvassá változott fiú. Kiáltás a titkok kapujából című darabot tekinthette meg.

A beregszászi színház felújítás alatt áll, nagyobb része már készen van, a bejárat is visszakerült eredeti helyére. A látvány önmagáért beszél, a nézők méltó helyen tekinthetik meg a nagyszerű előadásokat, és a színészek, akiknek ez a második otthonuk, is sokkal jobban érzik itt magukat.

Az előadás előtt Kacsur András igazgató köszöntötte a vendégeket, megjelenteket. Meghatódva beszélt a mögöttük álló huszonöt évről, arról, hogy a társulat egy nagy család.

– Minket a közös tenniakarás és az közös dac kötött össze, mert csak ennek tudható be, hogy ilyen hosszú éveken keresztül, annyi nehézség ellenére működünk, s az hiszem, nem is akárhogyan: nehéz lenne felsorolni, az elmúlt években hány nemzetközi színházi találkozón mutatkoztunk be.

Vidnyánszky Attila volt az alapítója, a lelke és a mai napig főrendezője a teátrumunknak.

Rajta kívül is nagyon sokan segítettek abban, hogy ez a színház éljen és működjön. Elsőként a közönséget említeném, hiszen nekik játszunk, értük vagyunk – hangsúlyozta az igazgató, aki azon reményének is hangot adott, hogy még nagyon hosszú ideig él a beregszászi színház, s fejlődésre is képes lesz az itt élő magyar emberek örömére, megelégedésére.

Vidnyánszky Attila felelevenítette a kezdeteket. Mint megjegyezte, valami megmagyarázhatatlan dolog, ami összetartotta ezt a csapatot, hiszen volt időszak, amikor havonta azt érezték, be kell zárni a színház kapuját, hogy nincs tovább.

– Hála legyen a Jóistennek, huszonöt év elteltével is itt vagyunk, szolgálunk, és a legnagyobb eredményünk kétségkívül az, hogy ennek a kis közösségnek, akikért vagyunk, akikből születtünk, és akik táplálnak minket, fontosakká váltunk.

De meg szeretném köszönni a társulatnak is a kitartást – fejtette ki a főrendező. Hozzátette, a kis színház léte cáfolja azt, miszerint csak nagy városokban, kulturális központokban lehetséges az igazi, magas művészet. – Mi itt kompromisszumok nélkül, a legmagasabb szintű művészettel próbálkoztunk több-kevesebb sikerrel, de úgy gondolom, nincs szégyellnivalónk, ugyanis tizenhét ország fesztiváljain mérettettünk meg. Kevés olyan magyar−ukrán színház van, amelyik hasonló teljesítménnyel rendelkezik. Igen, magyar−ukrán, hiszen (most lehet, hogy hihetetlen) Ukrajna és Magyarország közreműködésével alakult meg a beregszászi színház, miniszterek jöttek ide, és fogtak össze ezelőtt huszonöt évvel, hogy legyen ez a kis intézmény.

Több mint két évtized után csak kivártuk azt is, hogy az épület méltó legyen egy teátrumnak – mondta.

Végül a színészek eddigi munkásságát méltatta, hangsúlyozta, ennek a színháznak a szellemi magja működtette a Csokonai Színházat nyolc évig, s működteti most Magyarország, nemzetünk első számú teátrumát, a budapesti Nemzeti Színházat.

A közönség egy héten át habzsolhatja a jobbnál jobb előadásokat, csütörtökön a budapesti Nemzeti Színház előadásában láthattuk a János vitéz misszió és a Fodrásznő című darabot. Pénteken Szűcs Nelli önálló estjében Fedák Sári életútját idézte fel. Szombaton és vasárnap a debreceni Csokonai Színház produkciójára kerül sor, hétfőn pedig a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház vendégjátékára. Kedden levetítik Kulin Zoltán az Ide nekem az oroszlánt is! című díjnyertes filmjét, majd a debreceni Csokonai Színház kórusának művészei opera- és operettgálára invitálják az érdeklődőket. Az egyhetes fesztivál szerdán a Kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Színház vendégjátékával zárul.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó