Az elszakított országrészeket látogatják

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a Stereo Kft. és a Sodró együttes szervezésében, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével került megrendezésre a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű nagysikerű koncert és folkkocsma a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában.

– Öröm számunkra, hogy itt lehetünk, most már sokadik éve visszajáró vendégek vagyunk. 2002-ben indult útjára a program, és a sors úgy hozta, hogy ehhez csatlakozott egy felvidéki, egy délvidéki és egy erdélyi népzenei együttes. A Határon túli magyarok zenéje nevet adtuk „magunknak”, nagy sikert arattunk a zeneakadémián, ezt követően neveztük át a programunkat Kárpát-medencei Magyarok Zenéjére – emlékeztetett a kezdetekre Böszörményi Gergely, a Stereo Kft. igazgatója, szervező. Azóta többször is körbejárták a Kárpát-medencét, az elszakított országrészeket látogatják, elsősorban a magyar közösségekre számítanak, de örülnek, ha a többségi nemzet is képviselteti magát egy-egy alkalmon.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a rendezvény védnöke kifejtette, sok évvel ezelőtt ennek a rendezvénynek még nem volt olyan megbecsülése, mint manapság. Ezért nagy öröm, hogy azóta is fennmaradt a mozgalom.

Babják Zoltán szintén védnökséget vállalt a rendezvény felett. Beregszász polgármestere elmondta, már gyerekkora óta igyekezett minden kulturális eseményen részt venni. Igaz, akkoriban nem volt olyan nagy választék ezekből. Az utóbbi években egyre több és színvonalasabb művelődési rendezvényt szerveznek, melyek nagy szerepet játszanak közösségünk összekovácsolásában is.
A köszöntések után elsőként a Sodró együttes szórakoztatta a megjelenteket, majd a Servet zenekar lépett színpadra. Később minden résztvevő bevonásával táncházat szerveztek.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó