Kanyaró elleni oltóanyagot ad Magyarország

A magyar kormány kanyaró elleni oltóanyag-szállítmányát – a remélhetőleg ténylegesen javuló magyar–ukrán kapcsolatok jegyében – várhatóan már az eddig Ukrajna által nemkívánatosnak tekintett magyar kormánybiztos, Grezsa István adhatja át Kárpátalja ukrán kormányzójának.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb, múlt heti jelentése alapján az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük több mint 20 ezren kiskorúak. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőlegesen 600-800 új beteget regisztrálnak.

A napokban pedig egy 12 éves kisfiú halt bele a kórba.

Grezsa István, a kárpátaljai magyar fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy minisztériumi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy november 7-én Magyarország egy jelentős kanyaró elleni vakcinaszállítmányt visz Kárpátaljára.

A magyar politikus szerint remélhetőleg – az utóbbi napokban már ténylegesen javulásnak indult magyar-ukrán kapcsolatok jegyében – már személyesen ő maga adhatja át majd az oltóanyagokat a kárpátaljai kormányzónak, miután az ő kormánybiztosságának az elnevezését az október 29-ei Magyar Közlönyben az ukrán fél által kért elnevezésre módosította Magyarország.

Ezek után a kormánybiztos már abban bízik, hogy jövő héten az ukrán hatóságok nem gördítenek semmilyen akadályt az elé, hogy ő is elkísérje a magyar kormány által Ukrajna számára felajánlott kanyaró elleni védőoltásokat.

Grezsa István arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat nagyon bízik a magyar–ukrán kapcsolatok normalizálódásában.

Magyarország erre számít és ennek megfelelően készül a november közepén megrendezésre kerülő Magyar Állandó Értekezlet, a MÁÉRT és a Magyar Diaszpóra Tanács ülésére is. Ezeken az üléseken például most első alkalommal már nemcsak a kárpátaljai magyar közösség képviselőinek részvételére számít Magyarország, hanem a kijevi és galíciai magyar diaszpóra magyarjainak a képviselőire is.

A MÁÉRT idei napirendjéről szólva Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy annak egyik fő témája lesz majd a határon túli magyarokra vonatkozó választási jogszabályok egyszerűsítésének a kérdése is.

November 15-én tartja tanácskozását a Magyar Diaszpóra Tanács, másnap a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülését rendezik Budapesten, a Várkert Bazárban. Mindkét eseményen felszólal majd Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az államtitkár közlése szerint a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén várhatóan 87 meghívott szervezet és 21 megfigyelő vesz majd részt. Erre az ülésre már a kijevi és lembergi magyar szervezetek képviselőit is meghívták – tette hozzá a nemzetpolitikai államtitkár, olvasható a 888.hu hírportálon.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó