Egészségügyi szűrést végzett a Katolikus Karitász Orvosmissziója Rahón

Több mint száz gyermek szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatát, valamint csaknem ugyanennyi felnőtt egészségügyi szűrését végezte el a hétvégén a Katolikus Karitász Orvosmissziója Rahón.

A szűrővizsgálatokról Koroknai András, az orvosmisszió helyettes vezetője elmondta, különösen fontosnak érzi, hogy doktoraink az olyan távoli településekre is eljussanak Kárpátalján, mint Rahó, ahová az út Magyarországról – a határon történő hosszas várakozást is beszámítva – akár 8-10 órát is igénybe vehet. Kifejtette, a gyermekek szemészeti és mozgásszervi vizsgálata során azoknak, akiknek szükséges, a szakemberek szemüveget és lúdtalpbetétet írnak fel, amit az orvosmisszió készíttet és juttat el a pácienseknek.

Ha további vizsgálatokra vagy ellátásra van szükség, akkor a misszió segít ennek a megszervezésében – tette hozzá, megjegyezve, hogy a felnőttek esetében vérnyomást és vércukorszintet mérnek, EKG-vizsgálatot végeznek, nőgyógyászati és életmód-tanácsadást folytatnak. A mostani alkalommal – folytatta – a misszió munkatársai magukkal hozták és eljuttatták a gyermekeknek a korábban Aknaszlatinán, Gyertyánligeten és Nagyszőlősön végzett szűrővizsgálatok során felírt szemüvegeket és lúdtalpbetéteket.

A rahói vizsgálatokat 17 orvos, köztük négy orvostanhallgató végezte.

Koroknai András köszönetet mondott Mikulyák László rahói római katolikus esperesnek az orvosmisszió Felső-Tisza-vidéki szórványtelepüléseken végzett tevékenységéhez nyújtott támogatásért – adta hírül az MTI.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó