Időszerű üzenet

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet Irodalmi kilátó címmel író-olvasó találkozókat indított a kárpátaljai, magyarországi és más határon túli magyar írók, költők és szerkesztőségek bemutatása céljából. A program vendége ezúttal Szilágyi István, az idén 80 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író volt. A beregszászi külképviselet Gulácsy – termében megtartott eseményre sokan eljöttek, hogy személyesen is megismerhessék az erdélyi írót.

Beke Mihály első beosztott konzul köszöntője után Szilágyi Mátyás a külképviselet vezetője kifejtette,

a konzulátus feladatául tűzte ki, hogy összehozza a kortárs magyar irodalom legismertebb művelőit, elsősorban a határon túli tekintélyes írókat, költőket a kárpátaljai közönséggel.

Szilágyi István és felesége, Júlia egy-egy Ady-verssel köszöntötte az érdeklődőket, Vass Magdolna, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze pedig az író egyik novellájából olvasott fel részletet.

– István nemcsak a nevében Szilágyi, hanem a Szilágysághoz kötődően is, és az a tény, hogy fontosnak tartotta a két Ady-vers elhangzását, egyben azt is jelenti, azt is üzeni nekünk, hogy Ady a magyarság egyik legnagyobb alkotója – mondta mintegy felvezetőként Vári Fábián László József-Attila-díjas költő, író. – A jelen korunk közt eltelt időt, teret ezek a versek úgy tölthetik ki, hogy a számunkra közvetített üzenet ma is időszerű, ma is aktuális. A Kő hull apadó kútba című írás talán a legismertebb Szilágyi-regény, miután elolvastam, az volt az első benyomásom, hogy egy Németh László művet olvasok. És ezt nem csak én éreztem így, komoly irodalomtörténészek is leszögezték, hogy az a mély lélektani próza, amelynek a művelését

Németh László 1970-ben halálával abbahagyta, a Szilágyi István munkásságában támadt fel újra, ő a méltó folytatója – tette hozzá a költő.

A továbbiakban Vári Fábián László és Csordás László, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság elnöke beszélgettek el a vendéggel.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó