Tanúsítványátadó a magyarul tanulóknak

Ötödik alkalommal hirdette meg a magyar, mint idegen nyelv kurzust a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. 3997 fő nyújtotta be jelentkezését, a szervezők 209 csoportot alakítottak ki tizenegy járásban 53 helyszínen, 41 településen. Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója elmondta, júniustól lehetőség volt arra is, hogy egy intenzív, százórás gyorstalpalót szervezzenek a beiratkozottak számára. Ezzel a lehetőséggel 1305 fő élt. A jelentkezők közül 2344-en tették le sikeresen az írásbeli és szóbeli vizsgát.

Beke Mihály, a beregszászi konzulátus első beosztott konzulja megköszönte a jelenlévőknek, hogy részt vettek ebben a projektben, és ilyen szép számban tették le sikeresen a magyar nyelvvizsgát.

– Őszintén hiszem azt a közhelyet, miszerint ahány nyelv, annyi ember. Tapasztaltam, ha ismerek egy nyelvet, az megnyit előttem egy kultúrát, egy országot, és előttem is megnyílnak az ott élők. Tehát a közhelyek mögött mély igazságok vannak. Azt is hiszem, az olyan emberek, akik ismerik a másik nyelvét, nem tudják egymást bántani, hiszen megértik egymást – fejtette ki gondolatait a diplomata.

Dr. Grezsa István szavait Ötvös Sándor tolmácsolta. A miniszteri biztos levelében leszögezte, ünnepi alkalom a mai, azokat ünnepeljük, akik úgy döntöttek, hogy magyar nyelvet tanulnak. Ez az elhatározás önmagában még nem lenne elegendő az ünneplésre, azonban tekintettel a sok mesterségesen gerjesztett feszültségre, amely a két ország között fennáll, tanulási kedvük és szorgalmuk ünnepinek mondható. A jelenlévők azok, akik hidat építenek nemzeteink közé.

Orosz Ildikó, a főiskola rektora gratulált a jelenlévőknek, hogy legyőzték magukban azt a gátat, amit át kell lépni ahhoz, hogy az ember elkezdjen nyelveket tanulni. Kihangsúlyozta, minden nyelv egy világnézetet tükröz, ami gazdagabbá tesz.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó