Kanyaróhalál: a rendőrség nyomoz

Belehalt a kanyaróba egy tizenkét éves fiú a Munkácsi járásban.

A mezőterebesi Ivan Kampov még a múlt hétfőn lett rosszul az iskolában, tanára emiatt haza is küldte. A fiú nagymamája és nővére – mivel a szülei külföldön dolgoztak –, azonnal kihívták hozzá a gyermekorvost, aki torokgyulladást diagnosztizált és gyógyszereket írt fel neki. Csütörtökön a fiú állapota rosszabbodott, kiütések jelentek meg rajta, orvosa megállapította, hogy kanyarós, és további otthoni ápolást javasolt. Péntekről szombatra virradó éjjel Ivan egyre betegebb lett, ezért reggel 7 órakor bevitték a megyei gyermekkórházba, ahol kora délután elhunyt.

A hozzátartozók elmondása szerint a gyereket először az infektológiai osztályra utalták, ahol antibiotikumot, hormonokat és lázcsillapítót kapott, ezektől viszont begörcsölt, a hideg rázta, nem tudott lábra állni. Mivel rohamosan romlott az állapota, átvitték az intenzív osztályra, lélegeztető gépre tették. Ennek ellenére nem sikerült megmenteni.

A helyi híradásokból kiderült, a szülők feljelentést tettek a rendőrségen. Azt állítják, a gyermek leleteit meghamisították. Roman Snicer, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvosa szerint a fiút egy nagytudású gyermekorvos kezelte, aki engedéllyel magánpraxist is folytat. Jevhen Zsupan, az intenzív osztály vezetője úgy nyilatkozott, hogy a gyereknél súlyos szív- és légzési elégtelenség lépett fel, amin nem tudtak úrrá lenni.

Hozzátette, az áldozat nem rendelkezett kanyaró elleni védőoltással.

Az ügyben a rendőrség a btk. 140. cikkelye 2. bekezdése alapján (szakmai feladatok nem megfelelő ellátása egészségügyi szakember által) eljárást indított.

A gyermekkórházban is belső vizsgálat indul annak kiderítésére, hibázott-e valaki a személyzetből,

valóban megkapta-e a védőoltást Ivan vagy sem, majd ennek eredményét átadják az egészségügyi minisztériumnak, nyilatkozta Mihajlo Ragy, a megye főgyermekorvosa. A szakember azt is elmondta, idén Kárpátalján eddig 3333 kanyarós megbetegedés történt, Ukrajnában pedig 34 ezer.

A kárpátaljai fertőzöttek 75 százalékának nem volt oltása, a többiek pedig csupán egy vakcinát kaptak, azaz immunizálásuk nem volt teljes.

Tizenötre nőtt a letális esetek száma, ebből kettő a megyében történt. Ragy szerint a megye egészségügyi intézményei el vannak látva jó minőségű belga kombinált Priorix vakcinával, mely egyszerre véd a kanyaró, a rubeola és a mumpsz ellen, s felszólítja a szülőket, hogy vakcináltassák gyermeküket.

Magyarország Kormánya a kárpátaljai gyerekek 2017-2021. évi immunizációs programjáról szóló határozata 1670/2016. (XI.25.) Kormányhatározat rendelkezéseinek megfelelően, a jövő héten újabb nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmánnyal segíti Ukrajnát. Ezúttal 10 376 adag 4 komponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz és járványos gyermekbénulás elleni (Tetraxim) oltóanyagot ad át az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére bruttó 50 millió forint értékben.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó