Mezőgazdaság a húzó ágazat

A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. beregszászi képviselete szervezésében magyar−ukrán mezőgazdasági együttműködési üzleti fórumra került sor Beregszászban. Régiónk több üzletembere eljött, hogy meghallgassa az előadókat, s ha valamelyik ág elnyerte a tetszését, akár üzletet is kössön.

Kincs Gergely irodavezető, mintán köszöntötte a meghívott vendégeket, a résztvevőket, elmondta, több mint húsz éve foglalkoznak a magyar−magyar gazdasági kapcsolatrendszer fejlesztésével, segítésével. Az évek alatt sok pozitív változás történt, ám a fő cél továbbra is a határokon átívelő magyar−magyar gazdasági és üzleti kapcsolatok bővítése, a magyar vonatkozású vállalkozások segítése.

– Évente több, a maihoz hasonló rendezvényt szervezünk különböző szférákban, ezeket úgy igyekszünk összeállítani, hogy azok illeszkedjenek az Egán Ede gazdaságfejlesztési programhoz.

Tartottunk már turisztikai, megújuló energiával foglalkozó találkozót, de Kárpátalján talán a legfontosabbak a mezőgazdaság témakörbe tartozó összejövetelek.

A mai is ezzel foglalkozik, magyarországi mezőgazdasági gépgyártó- és forgalmazó cégek mutatkoznak be a későbbiek folyamán – emelte ki az irodavezető.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi magyar külképviselet főkonzulja kifejtette, Kárpátalja egy rendkívüli erőforrásokban bővelkedő régió, így számos gazdasági perspektívát biztosít nemcsak az itt élőknek, hanem az összes vele szomszédos térségnek is. Mint mondta, Magyarország szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen tempóban, milyen minőségben fejlődik megyénk, a komplex gazdasági nagypolitikában pedig különös jelentősége van annak, hogy a szomszédos terület folyamatosan gazdagodjon.

Csizmadia Alexandra külgazdasági attasé az elhangzottakhoz hozzáfűzte, mint Magyarországnak, mind Ukrajnának a mezőgazdaság a húzó ágazata.

És ide nemcsak a növénytermesztés, hanem a mezőgazdasági gépgyártás is hozzátartozik. Mint mondta, örvendetes, hogy külföldi tulajdonú vállalatokban egyre több a magyar fejlesztés. A mezőgazdasági gépgyártás és eszközgyártás is növekvő tendenciát mutat, és árban jóval olcsóbb a nyugati márkájú termékeknél.

Ez a kárpátaljai vállalkozóknak, az Egán Ede programba pályázóknak is jó hír lehet.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. munkatársa a cég tevékenységét be mutatta. Szungert Balázs elmondta, exportfejlesztési, kereskedelemfejlesztési tevékenységük során igyekeznek segíteni a határon túl élőket. Kihangsúlyozta, eddig is bekapcsolódtak a különböző gazdaságfejlesztési programokba, ezek után pedig még intenzívebben kívánják ezt tenni.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó