Elég-e a vakcinálás?

Bár a fecske és a gólya már rég valahol a Nílus forrásvidékén nyaral, mégis nyakig vagyunk az őszi madárvonulásban. Darvak, lilikek, egzotikus északi vízimadarak szárnysuhogása hallik, ám a vadmadarak őszi-tavaszi vonulási időszaka egy sokakban félelmet keltő jelenség szezonját is jelenti. Ilyenkor ugyanis rendszeresen hírt kapunk a madárinfluenza háztáji megjelenéséről is – a KISZó Barszuly Istvánnal, a Nagyszőlősi Járási Állami Állategészségügyi Hivatal vezetőjével beszélgetett a témáról.

− Idén milyen az egészségügyi helyzet a háztáji és vadmadarak körében?

– Ez ideig sem vadmadár-elhullás, sem háztáji fertőzés nem jelentkezett, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan ülhetünk a babérjainkon. Az esetleges fertőzések megelőzésének legfontosabb módja ugyanis az állományok folyamatos monitoringozása, amit a hivatásos vadászok által begyűjtött, úgynevezett antropo-centrikus madárfajokból végzett mintavételezés szolgál.

– Mit jelent ez közelebbről?

– Olyan madárfajokból kell mintapéldányokat kilőni, melyek a szabad természetben és a ház körül is egyaránt megtalálják életfeltételeiket. Vetési varjak, balkáni gerlék, szajkók, szarkák azok a madárfajok, melyek a legkönnyebben bevihetnek egy-egy fertőzést a tanyaudvarokba. Ezeket a fajokat kell tehát elsődlegesen vizsgálni, de sok helyütt a libákat-kacsákat egyszerűen kicsapják a falu melletti vízre-tavacskára, ahol ezek a madarak könnyen kontaktusba kerülhetnek vadkacsákkal, szárcsákkal, vízityúkokkal.

– A rettegett H1N1 víruscsalád terjesztése mellett milyen bajokat okozhatnak a vándormadarak?

– Elsősorban a klasszikus kórokozók átvitelében lehetnek ludasak. A tyúkfélék esetében a legtöbb baromfitenyésztő lelkiismeretesen vakcinázza a csibéket baromfipestis, gumboroh és egyéb vírus-megbetegedések ellen. A bakteriális fertőzések és egysejtű élősködők ellen viszont csak az elővigyázatosság segít. A kokcidiózis és szalmonellózis terjesztésében sajnos élen járnak a verebek, gerlék és elvadult parlagi galambok. A madárinfluenza esetleges veszélyétől függetlenül ezért is lenne fontos, hogy a háztáji szárnyasoknak ne legyen lehetőségük kapcsolatba kerülni ezekkel a madarakkal.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó