Pető-szűrés kicsiknek és nagyoknak

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat évek óta otthont ad a Pető Intézet konduktorainak, akik csoportos kezelés keretein belül igyekeznek segíteni a betegeken. Most három héten át várják azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik fejlesztésre szorulnak.

A szakemberek elmondása szerint a gyermekeknél, ha a magzati korban, születés közben vagy közvetlen utána érte őket központi idegrendszeri károsodás, a következő kórképek alakulnak ki: diplégia, hemiplégia, tetraparézis, ataxia, athatosis, spina-bifida. A felnőttek esetében azokat várják, akiknél az egyre gyakrabban előforduló olyan neurológiai kórképek alakulnak ki, mint a CP, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, stroke, koponyasérülés utáni állapot.

– Október 15-én újabb felmérést tartottak a Pető Intézet konduktorai, a háromhetes rehabilitáció október 16-án kezdődött el – mondta Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője. – Az elmúlt négy év alatt rendkívül sok gyerek, felnőtt és idős ember vett részt a felmérésen, majd pedig a fejlesztéseken. Ezért az adatokat muszáj volt aktualizálni, ugyanis azóta sokan elköltöztek, vagy egyéb problémáik miatt nem tudnak részt venni az alkalmakon. Emellett új felmérést is végeztünk, ezúttal nagyon sokan jelentkeztek, a két konduktor és segítőik alig győzik a munkát.

A gyermekeknél sokkal hatékonyabb a csoportos kezelés, ilyenkor a kicsik arra törekednek, hogy „legyőzzék” a másikat, s így tulajdonképpen egymást húzzák előre. Kialakultak tehát a csoportok, most először sikerült úgy megoldani, hogy egyéni fejlesztésekre szorulókat is bevettek a programba. Ottjártunkkor éppen a kisgyermekekkel foglalkoztak. A többnyire központi idegrendszeri károsodásban szenvedő picik hősiesen állták a megpróbáltatásokat, igyekeztek azt tenni, amit a konduktorok kértek tőlük. Mintha megértették volna, ha keményen „dolgoznak”, nagy esélyük van később az önálló életre.

– Látszik az eredmény azokon, akik már korábban is részt vettek a fejlesztéseken? – érdeklődtünk tovább Makuk Jánostól.

– Természetesen. Sokan közülük már lábraálltak, de egyre több az új jelentkező is. Ám, mint már említettem, most csak két szakember érkezett, ezért sajnos voltak, akiket el kellett utasítanunk.

– Úgy tudom, egy évben két alkalommal jönnek Beregszászba a szakemberek. Ön szerint ez elegendő?

– Tavasszal és ősszel jönnek, de valóban sokkal gyakrabban szükség lenne a fejlesztésre. Most folynak a tárgyalások arról, hogy több alkalommal, évente legalább négyszer jöjjenek ide a szakemberek, de az ideális az lenne, ha ezt kéthavonta tehetnék. Akkor sokkal hatékonyabb volna a kezelés. Sajnos az a legnagyobb gondunk, hogy nem tudjuk előre, mikor találunk ismét forrást és szakembert a fejlesztések lebonyolításához. Magyarországon sok százezer forintba kerülnek az ilyen fejlesztések, nálunk ez ingyenes.

Ha összejön az anyagi támogatás, fejtette ki beszélgetőpartnerem, legközelebb januárban lesz újabb Pető-szűrés és fejlesztés Beregszászban.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó