Hogyan teljesített az agrárszektor?

A napokban méltatják szakmai ünnepüket a mezőgazdaságban dolgozók. Az esemény kapcsán különféle rendezvényeken dicsérik meg a jól teljesítő vállalkozásokat, gazdákat. Van-e ok az ünneplésre az ágazatban? – kérdezte a KISZó Viktor Terelját, a megyei mezőgazdasági főosztály helyettes vezetőjét.

– Milyen körülményekkel számol Kárpátalján az ágazat?

– Vidékünk országos összehasonlításban nem tartozik a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági területekhez. A helyzetünk sajátos, hisz köztudott, hogy Kárpátalján kevés a termőföld. A mezőgazdaságilag hasznosítható terület mintegy 388 ezer hektár, amelyből a szántók 192 000 hektárt tesznek ki. Ezek 89 százaléka magántulajdonban van, s azokat elsősorban farmergazdaságok, kis- és középvállalkozások hasznosítják.

– Ünneplésre méltóak-e az eredmények?

– Az idén is fejlődött valamicskét vidékünk agráriuma. Tulajdonképp jó évet zártunk. Az időjárás sem okozott komoly gondokat, bár voltak helyek, ahol a jégverés károsított a gyümölcsösökben. Egészében véve azonban a meleg és száraz nyárutó jótékony hatással volt a termés mennyiségére és minőségére. Jól fizettek a szemes termények, amit az idén 187,5 ezer hektáron termesztettek, és több mint 320 ezer tonnát takarítottak be. A gabona hektáronkénti termésátlaga 32,8 mázsa volt, ami az előző évihez hasonló mutató.

– Ám nemcsak kenyérrel él az ember…

– Egészében mintegy 17 százalékkal több termést takaríthattak be a növénytermesztők. Ez azt jelenti, nem lesz gond a lakosság zöldségfélékkel való ellátásában. Ugyanez elmondható az állattartással foglalkozókról is. Igaz, a hús-, tej- és tojástermelés terén csak nagyon kis előrelépést tettünk. A gabonafélék kielégítő hozamot produkáltak, de a kenyérnek valóból mintegy 70 százalékban behozatalra szorulunk.

– A termékeket nemcsak előállítani kell, hanem tárolni, értékesíteni is.

– Ez igaz. Sok fejtörést okoz például az alma tárolása. Az idén ugyanis a korszerű technológiáknak köszönhetően rekord mennyiség termett. Nem állunk túl jól a feldolgozás terén sem, pedig erre egyre inkább szükség van.

– Segíti-e az állam a gazdálkodókat?

– Az idei költségvetésből elkülönített pénzből a mi gazdáinknak gyakorlatilag semmi nem jutott. A banki kölcsönök is megszűntek, mert az állam nem biztosítja a hiteltámogatást, viszont egyre nagyobb terhet rak a kistermelők vállára. A magyarországi támogatásnak, például az Egán Ede programnak köszönhetően biztosan lesz előrelépés. Ezt azonban most még nem igazán érezzük…

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó