Szubvenció: ki ne számítson rá?

Kárpátalján az idei fűtési szezonban minimum a harmadával csökken a szubvencióra jogosultak száma. Rossz hír ez a lakosság számára, pláne annak tükrében, hogy november 1-től 23,5 százalékkal emelték a gáz árát, melynek köbmétere ezentúl 8,55 hrivnya lesz.

Mivel szigorították a rezsitámogatás feltételeit, a tavalyi évhez képest már idén is sok háztartástól megvonták a támogatást. Január és szeptember között Kárpátalján 53 600 család jutott rezsikiegészítéshez, ami 64,7 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Erre a célra 21,5 millió hrivnyát fordítottak, ám az egy háztartásnak megítélt átlagösszeg is 66,7 százalékkal csökkent. Időközben az állam részéről hatalmas, 91,6 millió hrivnyás tartozás halmozódott fel a kommunális szolgáltatásokat nyújtó vállalatokkal, szervezetekkel szemben.

Október 1-től nem jogosult továbbra sem szubvencióra az a háztartás, mely az elmúlt évben 50 ezer hrivnya feletti vásárlást ejtett meg, vagy öt évnél fiatalabb személygépkocsival rendelkezik.

Az előírás szerint a 120 négyzetméternél nagyobb lakásban vagy 200 négyzetméternél nagyobb házban élők is tiltólistára kerültek, ám a napokban ezen módosítottak, mondván nem a teljes lakterületet, hanem a fűtött részt veszik figyelembe a számításoknál.

A lakosság körében nagy az értetlenség, amit a szerkesztőségünkhöz érkező kérdések is bizonyítanak. Ezek megválaszolására Ljubov Hulához, a megyei szociális védelmi főosztály munkatársához fordultunk.

A szakember előzetesen leszögezte, a lakossági szubvenció kiszámolására szolgáló számítógépes program meghibásodása, s a megítélésben történt változások végett a novemberi számlákban még nem lesz feltüntetve a szubvenció.

– A fogyasztóknak nem kell aggódniuk: az októberben teljes összegben kiegyenlített számláikat figyelembe veszik és a decemberi számlák majd a kéthavi támogatást tartalmazzák. Azoknak, akik nyáron is kaptak támogatást, automatikusan meghosszabbítják azt a fűtési szezonra, nem kell újra kérvényezniük.

– Egyik olvasónk az iránt érdeklődik, nem vonják-e meg a még dolgozó nyugdíjasoktól a rezsitámogatást?

– Ez ilyen formában nem igaz, a támogatás megítélésének egyetlen feltétele a kérelmező jövedelme, nem pedig típusa. Amennyiben a nyugdíjas időközben otthagyja a munkát, azt jeleznie kell a szociális osztályon, s újraszámolják a segély összegét.

– A banki átutalások mennyire befolyásolják a rezsitámogatás megítélését?

– Sem a bankbetétek, sem az utánuk kapott kamatok nem befolyásolják a szubvenciót. A lottónyereményeket, az ötvenezer hrivnya feletti külföldi átutalásokat azonban jövedelemként könyvelik el és figyelembe veszik.

– Köztudottan számos kárpátaljai külföldön dolgozik. Milyen szabály vonatkozik azokra, akik több mint hatvan napot tartózkodnak a határon túl?

– Maga a tény, hogy valaki külföldön tartózkodik, nem ok arra, hogy megvonják tőle a jogosultságot, amennyiben Ukrajnában kap nyugdíjat vagy más hivatalos jövedelemmel rendelkezik – például az ösztöndíj, a gyermek születése esetén járó segély–, ha gyógykezelésen vagy kiküldetésben van, esetleg külföldön tanul, ha az illető Ukrajnában deklarálja külföldi jövedelmét és fizeti utána az adót.

Olyan esetek is vannak, amikor az ukrán állampolgárok külföldön adóznak: a www.msp.gov.ua/content/pensii-gromadyanam.html honlapon elérhető azon országok jegyzéke, melyek szerződésben állnak Ukrajnával a társadalom- és a nyugdíjbiztosítás terén. Tehát amennyiben külföldi adóját igazolja idehaza, a háztartás, melyben be van jelentve, jogosult a szubvencióra.

– A deklarációban fel kell-e tüntetni a jövedelem összegét?

– Aki most kérvényezi a rezsitámogatást, csupán a jövedelme forrását kell feltüntetnie. Annak összegét a szociális osztály önállóan gyűjti be az illetékes szervektől. Csupán azt a bevételét kell számszerűen beírni, mely nem szerepel semmilyen hivatalos adatbázisban, például a lakás bérbeadásából, a tehéntej leadásából stb. származó összeget.

– Mire számíthatnak azonk, akik bérbe adják privatizált földrészlegüket?

– A földjüket bérbe adók vállalkozóknak számítanak. Az adóhivatalban fellelhető adatok értelmében ők nem munkanélküliek. A szubvenció kérelmezéséhez elegendő feltüntetni a bérbeadásból származó jövedelmüket.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó