Grezsa István életmentő vakcinákkal tért vissza

– A mai alkalom is arról szól, hogy Magyarország jó szomszédként segítő kezet nyújt Ukrajnának. Támogatásunkat egy újabb vakcina-szállítmánnyal folytatjuk, jelentette ki Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja szerdán a csapi határátkelőhelyen, ahol Magyarország Kormánya a kárpátaljai gyermekek 2017-2021. évi immunizációs programjáról szóló 1670/2016. (XI. 25.) Korm. határozat rendelkezéseinek megfelelően újabb nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányt adott át Ukrajnának, hogy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján, segítse a kiskorúak átoltottságát.

Magyarország ezúttal 10 376 adag 4 komponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés) és járványos gyermekbénulás elleni (Tetraxim) csecsemőkori oltóanyagot hozott bruttó 50 millió forint értékben,

melyet az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete vett át. Ezt megelőzően Magyarország Kormánya 2017. elején 5 000 adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (MMR), 2018. elején, 8 000 adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott. 2018. májusában 21 600 adag, öt komponensű (kombinált, diftéria, tetanusz, pertusszisz, Haemophilus influenzae b és inaktivált poliovakcina), Pentaxim, továbbá 15 000 adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (M-M-RVAXPRO) oltóanyag került átadásra.

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke, Hennagyij Moszkal megköszönve a szállítmányt, kiemelte,

a Magyarországról érkező szállítmány kiváló minőségű oltóanyagot tartalmaz, ellentétben azokkal a silány minőségű vakcinákkal, melyeket Kijev hébe-hóba juttat el a megyébe.

Elmondta, az együttműködés keretében Magyarország hamarosan inzulint is hoz a megyébe.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos kifejezte afeletti örömét, hogy néhány hónapos fölösleges vitát követően újra Kárpátalja és Ukrajna földjére léphetett. Elmondta, ott szeretné folytatni, ahol abbahagyta: a két ország kapcsolatait erősíteni. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a választási kampány mellett, vagy annak ellenére, a megye kormányzójával kialakult korrekt kapcsolatot folytatni tudja.

A Kárpáti Igaz Szó azon kérdésére, miként viszonyul a magyar kormány a hozzá Kárpátaljáról érkező gyakori segélykérésekre, a miniszteri biztos elmondta:

– Mindig tisztában voltunk azzal, hogy Ukrajna gazdasági mélyrepülése hátterében elsősorban a kelet-ukrajnai nagyon furcsa, hosszú évek óta húzódó hibrid háború áll.

Azt is mindig értékeltük, hogy Ukrajna elhatározta, a NATO és az európai integráció felé halad. Ennek fényében rendkívül meglepett bennünket, hogy egy súlyos államközi kapcsolatromlás következett be az elmúlt időszakban, hogy folyamatosan szerzett jogokat csorbít az ukrán törvénykezés. Nem tudjuk elfogadni, hogy az ukrán belpolitika magyar kisebbségi jogokból vegyen el, tehát az álláspontunk ebben nem változik.

Abban viszont hiszünk, hogy a két ország közös érdeke a normális államközi kapcsolat, és abban is biztosak vagyunk, hogy Kárpátalját meg kell őrizni olyannak, amilyen.

Nem járulhatunk hozzá, hogy kiürüljön a régió, hogy akár a magyarok vagy más nemzetiségűek elhagyják, hiszen ennek a természetileg is gyönyörű tájnak és vidéknek évszázadok óta az a legnagyobb kincse, hogy sokféle nép lakja békességben. Mi ezt kívánjuk támogatni, ehhez kívánunk hozzájárulni és nem kívánunk foglalkozni olyan ostoba belemagyarázásokkal, mint a szeparatizmus, a fenyegetés és egyéb vállalhatatlan, elképzelhetetlen hírek, melyeket hallottunk az utóbbi két esztendőben főleg a kijevi központi sajtó részéről. Mi mindig azt javasoltuk, hogy Kijev és Budapest közösen fektessen be ebbe a térségbe.

Csak egy példát említek: évek óta nem tudjuk úgymond felhasználni azt az ötvenmillió euró hitel segélykeretet, amelyet Magyarország felajánlott a kárpátaljai infrastruktúra fejlesztéséhez. Ez mindent elárul arról, miben kellene elsősorban előrelépnünk, és talán nem az én titulusommal és más, egyébként az államközi kapcsolatok szintjét illetően, jelentéktelen kérdésekkel kellene foglalkozni.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó