„Valami nincs rendben,… ha jó emberek vesztik életüket”

Meghalt Katerina Handzjuk ukrán civil aktivista, a herszoni polgármester tanácsadója, akit súlyos égési sérülésekkel ápoltak több mint három hónapon át egy kijevi kórházban, miután támadója, lakása előtt, a dél-ukrajnai Herszonban, tömény kénsavat öntött rá az arcát véve célba.

A július 31-én elkövetett támadásban a 33 éves aktivista testének több mint 30 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A különös kegyetlenséggel elkövetett merénylet nagy visszhangot váltott ki Ukrajnában, egyúttal ráirányította a figyelmet arra, hogy a hatóságok gyakran félvállról veszik a civil aktivisták elleni támadásokat, és nem sietnek felkutatni a tetteseket.

A rendőrség először csak garázdaságnak minősítette az esetet, majd súlyos testi sértésnek, később viszont a társadalmi felzúdulás és a sajtó hatására már különös kegyetlenséggel elkövetett bérgyilkossági kísérletté minősítette át.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csak azt követően kapcsolódott be az ügy vizsgálatába, hogy Jurij Lucenko főügyész személyesen felkereste Handzjukot a kórházban.

Augusztus 20-án Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök bejelentette, öt személyt vettek őrizetbe az aktivista ellen elkövetett támadás végrehajtásában való részvétel gyanújával, köztük a támadót és azt a férfit, aki a nyomozóhatóságok szerint a kénsavat megvásárolta. A rendőrség szerint a csoportot egy 41 éves herszoni férfi irányította, aki korábban a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében szolgált és egy helyi veteránszervezetet alapított – írta az UNIAN.

A gyanúsítottak viszont nem árulták el, ki volt a támadás megrendelője. Jurij Lucenko még augusztus elején a Facebookon nyilvánosságra hozott egy részletet az SZBU vizsgálati anyagából, amely szerint „valamilyen rendőrségi, illetve állami szervek” állnak az aktivista ellen elkövetett támadás mögött. Ennél konkrétabb tények azonban azóta sem derültek ki.

Korábban az ukrán sajtóban annyi információ jelent meg, hogy tavaly ősszel Handzjuk korrupcióval vádolta meg a Herszon megyei rendőrség gazdaságvédelmi részlegvezetőjét, aki ezért beperelte őt, de a rendőr veszített a bíróságon az aktivistával szemben. Semmilyen információ nem jelent meg viszont arról, hogy ennek az esetnek van-e köze vagy sem az aktivista elleni támadáshoz.

Katerina Handzjuk szeptember 26-án a kórházi ágyában felvett videofelvételen keresztül arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az elmúlt évben rajta kívül még negyven civil aktivistát ért különböző súlyosságú támadás Ukrajnában, de még egyetlen eset megrendelőjét sem nevezték meg a hatóságok.

A paravda.ua több vezető politikus az üggyel kapcsolatos nyilatkozatát adta közre.

Volodimir Grojszman Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét az aktivista halála miatt, hangsúlyozva, hogy az elkövetőknek bűnhődniük kell tettükért. A miniszterelnök kijelentette:

a Handzjuk ellen elkövetett bűncselekménynek nincs elévülési ideje.

„Ha nem tudjuk befejezni azt, amit Katerina Handzjuk tett, akkor semmire sem vagyunk képesek” – jelentette ki Pavlo Klimkin. A külügyminiszter szerint ilyen bűntettnek nem lett volna szabad megtörténnie.

Julija Timosenko a jelenlegi ukrán vezetést tette felelőssé az aktivista halála miatt. „Valami nincs rendben, igazságtalan, ha jó emberek vesztik életüket a mindennapok harcában” – fogalmazott a Batykivscsina vezetője.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó