Az építkezés mindig pozitívum

Tiszaágtelek lakosainak száma 902. A település Kisdobrony és Kisgejőc között helyezkedik el. Etnikuma igen változatos: magyarok, romák és ukránok lakják. Arról, hogy milyen lehetőségei vannak a helyieknek, Torma Lászlót, a község polgármesterét kérdeztük.

– Mi a helyzet az óvodával, iskolával?

– A faluban általános iskola működik. Az oktatás két épületben folyik. Az 1–4. osztályosok az egyik, míg az 5–9. osztályosok másik épületben tanulnak. Jelenleg 160 gyerek van itt beiskolázva, de sokan a szomszédos településekre járnak. Ahogyan az más intézmények esetében is megfigyelhető, itt is tanárhiánnyal küszködünk. Ami az óvodát illeti, az most épül. Magyarországi támogatással a református egyházon keresztül folyik a munka, az átadásra előreláthatólag jövőre kerül sor.

Ez mindenképp pozitívum, hiszen ha építünk, és nem bezárunk, az jó jel a fejlődés szempontjából.

Volt itt óvoda 25 évvel ezelőtt, amit később bezártak. Most csak a táborban működik egy holland segítséggel létrehozott roma intézet, ami viszont sokat segít az ottani gyerekek felzárkóztatásában.

– Milyen munkalehetőségei vannak az itt lakóknak?

– Az emberek mostanság külföldre járnak dolgozni. Jelenleg ugyanis a faluban nemigen van munkalehetőség. Régen a tyúktelepen és a kolhozban volt munka, de azóta helyben nem tudnak elhelyezkedni, csupán az iskola és a községháza tud néhány személynek állást biztosítani. Korábban nagyon sokan jártak a környékbeli gyárakba, de már ezt is felváltja a külföldi munka. Ennek hatására a falu lassan kiürül. Több család végleg áttelepül más országba, ami a közösség szempontjából nagy hátrány.

– Akik mégsem mennek el, mivel foglalkoznak?

– Főként gazdálkodnak. A különböző támogatásoknak, pályázatoknak is van egyfajta megtartó ereje.

Aki itthon marad, az is meg tud élni, csak nem biztos, hogy olyan színvonalon, mint aki elmegy máshová dolgozni.

Viszont jó, hogy vannak ilyen lehetőségek, mint az Egán Ede gazdaságfejlesztési program, mely segít az emberek itthoni boldogulásában, terveik megvalósításában.

– Ebből kifolyólag, gondolom, vannak eladó ingatlanok is…

– Igen. Korábban nagyobb volt irántuk az érdeklődés. Jelenleg tíz eladó ingatlanról tudok, de vásárló nem igazán van. Régebben távolabbi területekről, Belső-Ukrajnából is megpróbáltak itt letelepedni, de nem mindegyiküknek sikerült beilleszkedni. Ezek a családok visszaköltöztek oda, ahonnan jöttek. Az ő házuk pedig ismét értékesítésre vár.

– Milyen fejlesztések történtek a községben?

– Mint említettem, most az óvoda építése zajlik. Tavaly pedig leaszfaltoztuk a falu főutcáját Kisdobrony és Dimicső irányban. Illetve kész a tervdokumentáció az Ady Endre és a Jókai Mór utca burkolására is. Az Ady utcára megvan az anyagi háttér is, csupán a vállalkozóra várunk. A Jókai utcára azonban még nincs pénz.

– Milyen erre a közlekedés?

– Nagyon rossz. Bár a faluban már jó az út, az a baj, hogy kimenni nem tudunk, hiszen a bekötő útszakaszok nagyon rossz állapotban vannak.

Emiatt pedig egyre kevesebb jármű, busz halad át a községen. A másik probléma, hogy kevesen utaznak, ami miatt szintén kevés járat érinti Tiszaágteleket.

Régebben például Ungvár irányába 3 vagy 4 járat is volt délutánonként, ma már csak egy van.

– Mire lenne leginkább szüksége a falunak?

– Elsősorban munkahelyekre. Ha az embereknek lenne lehetőségük itthon munkába állni, úgy vélem, kevesebben hagynák itt szülőföldjüket és családjaikat. Megemlíteném még a biztonságot, illetve az anyagi biztonságot. Ha ilyen tekintetben javulna a helyzet, akkor többen maradnának itthon.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó