Széljegyzet: Szeretet híján

Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet. Milyen jól megfogalmazta ezt a mondatot Charles Spurgeon. Mindenféle emberi kapcsolatra igaz ez a pár szó. Gondolkodjunk el ezen, mielőtt bírálni kezdünk valakit.

Ukrán, orosz, szlovák, román és roma emberekkel is érintkezésbe kerültem, amíg Csapról beértem Ungvárra. Az, hogy más nemzetiségűek, nem zavart. Sokkal jobban dühített a maga után sok kívánnivalót hagyó infrastruktúra, vagy épp az, hogy hideg lakásba fogok megérkezni, mivel a hivatalos fűtési szezonban is spórolnunk kell a gigantikus méretű gázszámlák elkerülése érdekében.

Nem értem azokat az embereket, akikben az a tény, hogy valaki más nemzetiségű, képes elnyomni ezt a komoly bajt, amivel az ország küzd. De most tegyük félre az amúgy nem elhanyagolható gazdasági részt, és koncentráljunk a társadalomra. Ukrajna olyan emberekkel, akik nem osztoznak az európai értékrendeken, sosem fog tudni integrálódni az Európai Unióba, még akkor sem, ha ezt hangoztatja minden egyes uniós látogatásakor. Azok, akik saját magukat sem tudják szeretni, másokat sem fogják soha. Hogyan tudná elfogadni a szomszédját, tanulni tőle valamit, meglátni benne a jót az, aki a sárga irigységtől levegőt sem kap?

De nem tudom hibáztatni ezeket az embereket, mivel a körülmények tették őket olyanná, amilyenek. A többségüknek sosem volt pénze arra, hogy utazzon, világot lásson. Nem tapasztalta meg, milyen rámosolyogni egy idegenre, kedvesen előreengedni valakit a buszon, más nyelven kávét kérni külföldön. Nem mondok újat azzal, hogy sokkal elfogadóbbak leszünk, ha saját kis világunkon kívül más helyeket is megcsodálunk. Honnan is tudhatná egy, az élete nagy részét belső-ukrajnai hruscsovkában (ötszintes lakás) leélt valaki, hogy a magyarnak nem véres a szája, nem szeparatista, a ruszinnak meg van két lába, nem pedig gurul a hegyről. Hisz sosem találkoztak még velünk.

Az már más kérdés, hogy mi sem velük, ám mégsem vagyunk olyan véleménnyel róluk. Elődeink meg végképp nem, hisz békében éltek együtt. Miért? Mert bennük több volt a szeretet…

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó