XXIX. Arany Ősz Kórus- és Néptánctalálkozó Técsőn

A técsői Arany Ősz Kórus- és Néptánctalálkozó a Felső-Tisza-vidéki magyarság életének egyik kiemelkedő kulturális eseménye. A 29 évvel ezelőtt életre hívott esemény fő célja a szórványmagyarság kultúrájának ápolása és megőrzése, a kárpátaljai magyar közösségek kapcsolatának megerősítése.

A találkozó ez alkalommal is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, illetve annak técsői alapszervezete segítségével került megrendezésre. Hogy a kitűzött célt sikerült elérni, mi sem bizonyítja jobban, mint a számos, régi ismerősként üdvözölt népi együttes. A nézők a Técsői Járási Egyesített Művészeti Iskolák Zenekarának és a Técsői Nereszen Tánccsoport nyitófellépése után sok szeretettel üdvözölték a rahói Havasigyopár gyermektánccsoportot, a Retró népdal-asszonykórust, az aknaszlatinai Bel Canto Női Énekkart és Nefelejcs Néptáncegyüttest, a Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola Nárcisz néptáncegyüttesét.

Ez a rendezvény nemcsak a Felső-Tisza-vidékiek ünnepe, szívesen fogadja a tömbmagyarság településeinek művészeti csoportjait is.

E kapcsolatok szorosabbra fűzésének sikeréről tanúskodik a Csapi Nyugdíjasklub énekkarának, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola énekkarának, a Téglási Dominus Kórusnak a vendégszereplése.

Évről évre visszatérő kedves vendégként üdvözlik a Záhonyi Arany Ősz Népdalkört, melynek vezetője Vasné Oláh Ágnes, Záhony díszpolgára, aki érdemei elismeréseként a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet is a magáénak mondhatja. A népdalkör a Záhonyi Nyugdíjasklub keretein belül működik, és az énekelni tudó és szerető tagokból alakult. Repertoárjuk a klasszikus népdal hagyományaira épül, de előadnak hazafias és egyéb énekeket is. Fellépnek megyei népzenei versenyeken, részt vettek a Palóc Gálán és országos minősítő vetélkedőkön is. Az Arany Ősz Kórustalálkozóra 1994-től járnak. Szívesen jönnek és mindig nagy tapsot kapnak.

A mostani rendezvényen nemcsak népdalokat halhattak az ide látogatók, helyt kaptak komolyzenei és egyházi művek is. A helyi népművészet iránti nyitottságot példázza a Técsői Művészeti Iskola Dudárik folklór együttesének a fellépése, hiszen a sokszínűség, az egymás kultúrája iránti tisztelet és tolerancia összeköti a nemzeteket, nem pedig elválasztja őket.

A találkozót a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Szivárvány tánccsoportja és a Viski Citera Trió előadása zárta. A közönség a Szózattal búcsúzott.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó