Stroke – figyeljünk a tünetekre!

A stroke világnapján mindenfele szeretnék felhívni az emberek figyelmét a megelőzés lehetőségeire, az agyvérzés veszélyeire, valamint az időablak jelentőségére. A szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után ugyanis világszerte ez a harmadik leggyakoribb halálok. A WHO szerint évi hétmillió agyérkatasztrófa történik elsősorban a 65 év felettiek körében. Hogyan kerülhetjük el, és mit kell tennünk, ha mégis bekövetkezett a baj, kérdezte a KISZó Natalija Sutyak ideggyógyászt.

– Vidékünk lakosságát milyen mértékben veszélyezteti a stroke, s mi a helyzet országos szinten?

– Ukrajnában éves szinten százezer agyi érkatasztrófát regisztrálnak, a nyugati megyékben valamivel kevesebbet, mint a keletiekben. Kárpátalján tavaly 2744 beteget vettek nyilvántartásba, akiknek döntő többsége városlakó. A helyzet a Nagyszőlősi járásban (100 ezer lakosonként 361,7 eset) és Ungváron (100 ezer lakosonként 352 eset) a legrosszabb. Sajnos az elmúlt évtizedben megfiatalodott az agyvérzés, minden negyedik munkaképes korú emberrel történik.

Míg 1995-ben 1446, 2015-ben már 2568 ilyen eset fordult elő Kárpátalján. Tavaly 500-an hunytak el ennek következtében.

– Kinél a legvalószínűbb a kialakulása?

– Leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket, a testsúlyfelesleggel és zsíranyagcsere-zavarral élőket, a cukorbetegeket, a dohányzókat és a fizikailag kevésbé aktív embereket fenyegeti. A páciensek fele soha többé nem térhet vissza normális életviteléhez, és kezelése igen költséges. Pedig kellő odafigyeléssel a baj elkerülhető lenne.

– Mi történik szervezetünkben a stroke során?

– Stroke idején az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént. A tünetek lehetnek átmenetiek vagy maradandóak, együtt és külön-külön is előfordulhatnak.

– Hogyan kerülhetjük el a veszélyes állapotot?

– Az egyik legfontosabb kockázatcsökkentési lehetőség a magas vérnyomás kezelése. Ez a krónikus vesebetegeknél különösen fontos.

Ezenkívül minimalizálja kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly tartása, a stresszmentes életmód, a koleszterin- és vérzsírszint normalizálása, a sófogyasztás csökkentése. Egyszóval, az egészséges életmód.

– Adna néhány gyakorlati tanácsot is?

– A stroke-kal kapcsolatos első és legfontosabb lépcső a megelőzés.

Ennek érdekében ajánlott a rendszeres vérnyomásmérés, melynek értékét 140/90 Hgmm alatt kell tartani.

A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Ez EKG monitorozás segítségével könnyen kiszűrhető.

– Mi a teendő, ha valakin mégis a stroke tüneteit észleljük?

– Az alábbi feladatokat kell elvégeztetni az illetővel: meg kell kérni, hogy mosolyogjon vagy mutassa a fogait! Ha arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált, az rossz jel. Emelje fel vízszintesen mindkét karját. Amennyiben lehanyatlik valamelyik keze, az a gutaütés jele. Ismételtessen a beteggel egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket? Ez is rossz előjel. Mivel a stroke életveszélyes, észlelésekor minden perc számít, a fent említett tünetek közül már egyetlen meglétekor is azonnal mentőt kell hívni!

El kell érni, hogy a páciens három órán belül megkapja a trombolízis-kezelést, azaz a kialakult idegrendszeri tünetekért felelős agyi területet ellátó eret elzáró thrombus (vérrög-dugó) feloldását.

A vérrög feloldásával az ér ellátási területéhez tartozó agyterület „feléled”, mivel újból kap oxigént és tápanyagot a működéséhez, ezáltal a beteg idegrendszeri tünetei is javulhatnak vagy megszűnhetnek.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó